Ve Velkém Březně bude o víkendu závod veteránů

  •  

I tentokrát máme na Státním zámku Velké Březno připraven mimořádný program, kterým pomalu vrcholí naše letošní bohatá turistická sezóna.

O víkendu 23. a 24. září jsme pro milovníky krásných květin, ve spolupráci s našim předním šlechtitelem panem Brzákem ze zahradnictví Dahlia ve Sloveči, připravili tradiční podzimní výstavu jiřin. Na této naší malé Jiřinkové slavnosti se můžete, přímo v interiérech zámku potěšit s více než pěti desítkami různých druhů jiřin. Všechny budou roztříděny podle odrůd a označeny jménem. Návštěvníci si tedy budou moci nejen vybrat, která z odrůd by se jim nejvíce hodila do zahrádka, ale vybrané druhy si budou moci také hned objednat.

Druhou naší víkendovou akcí je 23. září nultý ročník našeho nového závodu automobilových veteránů O náhrdelník hraběnky Bellegarde, který je určen výhradně pro ženy řidičky. K uspořádání tohoto naprosto ojedinělého závodu nás inspiroval příběh hraběnky Lucy Bellegarde, která v dívčím věku navštívila náš zámek a ze které se později, na počátku 20. století, stala nejen jedna z prvních žen řidiček v Rakousko-Uherské monarchii, ale také slavná automobilová závodnice. Lucy Bellegarde Christalnigg se pak v srpnu 1914 stala jednou z prvních obětí 1. světové války. Spolu s Žofií Chotkovou se jedná o dvě osobnosti, které spojuje Zámek Velké Březno a smrt na samém počátku Velké války.

Do závodu se přihlásilo pět odvážných žen, které na 140 km dlouhou trasu závodu vyrazí z nádvoří zámku Velké Březno v 9:30. Po zdolání trasy (zámek Děčín, zámek Benešov nad Ploučnicí, hrad Lipý, zámek Zákupy, bývalý zámek Mimoň, zámek Doksy, zámek Nový Bernštejn, zámek Sukorady, zámek Liběšice a zámek Ploskovice) se – jak všichni pevně doufáme, vrátí kolem 15 hodin zpět. Vítězná řidička si po vyhlášení výsledků v 16:00 odnese krásný stříbrný secesní šperk s turmalínem a citríny.

Miloš Musil, kastelán státního zámku Velké Březno


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*