Filmy nominované na Cenu Pavla Kouteckého uvidíte v Ústí

  •  

Porota vyhlásila filmy nominované na Cenu Pavla Kouteckého. V rámci nominačních projekcí budou k vidění i v Ústí nad Labem. Promítat se bude od 2. do 7.června ve Fokus kafe, v Café Max, v Galerii Armaturka a v Mumii.

Nominace na 8. ročník Ceny Pavla Kouteckého za nejosobitější dokumentární počin vyhlásila po několikahodinové diskusi pětičlenná porota. Do finále letošního ročníku této prestižní ceny pro dokumentaristy postupuje film DK režisérky Báry Kopecké o architektovi Davidu Kopeckém, Pirátské sítě Davida Čálka a Jakuba Zahradníčka o fenoménu pirátství v mořích u somálských břehů, Show! Bohdana Bláhovce o odvrácené straně slávy dívčí teenage kapely, Velká noc Petra Hátleho zachycující atmosféru noční Prahy, Liebe Indigo Saši Dlouhého o tvorbě a cestě životem herečky Halky Třešňákové, Parta Analog Martina Duška o matadorech televizní obrazovkya Felvidék – Horná Zem Vladislavy Plančíkové, osobní příběh týkající se slovensko-maďarských vztahů.

Nominovanéfilmy bude možné zhlédnout v rámci speciálních nominačních promítání i v Ústí a jméno vítězného režiséra zazní 10. června na slavnostním udílení ceny v pražském Divadle Archa. O vítězi rozhodne odborná porota.

Kde filmy v Ústí uvidíte
Fokus kafe,
Prokopa Diviše 5, Ústí nad Labem (vedle kina Hraničář)
3. června – 18:00 DK
4. června – 18:00 Parta analog
5. června – 18:00 Pirátské sítě

Café Max, Pivovarská 1938/3, Ústí nad Labem
4. června – 20:00 Show!

Galerie Armaturka, Jateční 49, Ústí nad Labem
5. června – 19:00 Velká noc

Kino Mumie, Velká Hradební 50, Ústí nad Labem
9. června – 19:00 Liebe Indigo, 20:00 Felvidék – Horná zem

Co je Cena Pavla Kouteckého?
Režisér Pavel Koutecký (1956-2006) byl jednou z nejvýraznějších osobností českého dokumentárního filmu. Cena spojená s jeho jménem je udělována od roku 2007 jeho pokračovatelům, trpělivým pozorovatelům světa se schopností sdělit své pocity a postřehy filmem. Cena Pavla Kouteckého, kterou organizuje Film & Sociologie a Divadlo Archa ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, byla založena pro připomenutí této výrazné osobnosti dokumentárního filmu. „Jedním z důvodů proč jsme založili Cenu Pavla Kouteckého je, abychom si každoročně v kruhu nejen přátel a filmařů připomněli a promítli nějaký z Kouteckého filmů. On měl jedinečné vidění světa, které dokázal ve filmech zobrazit. Chci, aby diváci měli možnost jeho filmy vidět,“ říká Jarmila Poláková, producentka filmu Občan Havel a jedna ze zakladatelů Ceny Pavla Kouteckého.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*