Přibudou kamery i počet strážníků

  •  

 

Další nové strážníky přijme letos ústecké městská policie v Ústí nad Labem.

Radnice pro ně chystá i nové vybavení, plánuje i modernizaci a rozšíření kamerového systému. Počet strážníků by se měl zvyšovat každý rok a budou více vidět v ulicích, říká radní pro bezpečnost Yveta Tomková.

V loňském roce městská policie přijala dvacet nových strážníků. Kolik jich bude letos?

Chceme přijmout dalších osm nových strážníků, nábor k městské policii probíhá celoročně. Není snadné najít vhodné kandidáty. Musí projít mimo jiné fyzickými testy, které jsou poměrně náročné. Z minulých náborů víme, že v mnohem lepší fyzické kondici bývají ženy. Po splnění všech požadavků pak budoucí strážníky čeká několikatýdenní školení zakončené zkouškami. Předpokládáme, že v ulicích by se mohli objevit v polovině roku.

Dotkla se ústecké městské policie povinnost, že strážníci musí mít povinně maturitu?

O tom, že strážníci musí mít od roku 2016 maturitu, se vědělo několik let. Bohužel někteří tuto povinnost podcenili a museli odejít. Nicméně jejich místa se nám podařilo okamžitě nahradit.

Kolik byste měla ráda strážníků v řadách městské policie?

Byli bychom velmi rádi, kdybychom mohli městskou policii nadále posilovat. Záleží to ale především na tom, v jaké finanční kondici bude město. Pokud to rozpočet dovolí, budeme posilovat každý rok. Ideální stav pro tak specifické město jako Ústí nad Labem je kolem 200 strážníků v aktivní službě.

Budou díky posílení strážníci více vidět v ulicích?

Jsou a budou ještě víc. Především musí městská policie plnit to, proč byla zřízena, a to je dohled nad veřejným pořádkem. Nemůžeme strážníky z velké části zatěžovat řešením dopravních přestupků, jako je nezaplacené parkování. Strážník musí být vidět, musí znát svůj rajón. Ráda bych oživila projekt Poznej svého strážníka. Není to nic složitého. Každý strážník by měl svůj rajón a lidé, kteří tam žijí, by měli znát svého strážníka, mít na něj kontakt, a pokud to bude potřeba, volat přímo jemu. Vždycky je lepší, když se obracíte na někoho, koho znáte, než když voláte na anonymní telefonní linku.

Zlepší se v letošním roce podmínky a vybavení strážníků?

Připravujeme nákup nových zbraní. Ty, které mají naši strážníci teď, jsou často i dvacet let staré. Už na konci loňského roku jsme koupili strážníkům nové, kvalitní zimní kombinézy. Snad jim tím alespoň trochu pomůžeme v tom, aby se jim pracovalo lépe. Samozřejmě bych ráda strážníkům zvýšila platy. Na konci loňského roku dostali mimořádnou odměnu, což je před Vánocemi sice příjemné, ale podle mého názoru by si zasloužili mnohem víc. Znovu ale narážíme na finanční možnosti města. Pokud to bude jen trochu reálné, věřím, že zvýšení platů pro strážníky prosadím.

Budete rozšiřovat i kamerový systém?

Kamerový systém je pro bezpečnost ve městě naprosto klíčový. I když se někomu může zdát, že ho „špiclujeme“ na každém kroku, kamery jsou neocenitelné. Velmi často právě záběry z našich kamer pomáhají i Policii České republiky ve vyšetřování i velmi závažných činů. Naposledy naše kamery pomohly v případu muže, který měl brutálně, pro pár set korun, přepadávat seniory. V současné době máme kolem 150 kamer. Plánujeme mírné rozšíření do problémových lokalit, ale především jejich modernizaci.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*