Harciník: Placení za parkování bude komfortnější

ilustr. obr.
  •  

Řidiče v Ústí nad Labem čekají letos změny v systému placení parkování. Zdražilo se parkování v garážích pod Mariánskou skálou, ale také se vymění část zastaralých automatů.


Od února mohou řidiči parkovat pod Mariánskou skálou zdarma jen jednu hodinu. Dosud to byly tři hodiny. Město ale na parkoviště výrazně doplácí – ztráta je asi 750 tisíc korun za rok. „Obsluha zaznamenala případy, kdy řidiči systém zneužívali. Po třech hodinách se k zaparkovanému autu vrátili, vyjeli, udělali kolečko a zase na tři hodiny parkovali zdarma. Hodina parkování zde v současné době stojí pět korun, nejméně v centru města. Nově to je od 6:00 do 18:00 za deset korun za hodinu a v noci zůstává 5 korun,“ řekl ředitel městských služeb Miroslav Harciník.

Podle něho jde o první krok komplexního řešení parkování ve městě. Městské služby vyberou na parkovném zhruba čtyři miliony korun ročně. To je oproti jinýmměstům a počtu placených míst málo. Z ústeckých ulic také zmizí nejstarší, poruchové parkovací automaty. Nové automaty by mohly být podle ředitele Harciníka instalovány už v únoru. Placení parkování bude komfortnější. „Automaty umí přijímat platební karty i bankovky. Nahradí pět nejstarších, které už nešlo ani opravovat. Ostatní budou repasovány a budou vybaveny novou elektronikou, která umožní přenos dat do našeho dohledového centra v Městských lázních. Řidiči tak už v případě poruchy nebudou muset nikam volat, což bylo nepříjemné. Díky přenosu dat to, že má automat poruchu, uvidíme. Dokonce některé jednodušší elektronické závady opravíme přímo z centra,“ vysvětlil ředitel Městských služeb.

Městské služby získaly od magistrátu 435 tisíc korun na repasování starších automatů, přes milion na nákup pěti nových a 150 tisíc na vybudování dohledového centra. Ve městě je celkem 29 parkovacích automatů, většina z nich přesluhuje více než 10 let.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*