Nový lenochod v ústecké zoo

Lenochod. Zdroj: Zoo Ústí nad Labem
  •  

Ústecká zoo získala minulý týden nového lenochoda dvouprstého. „Mladý dvouletý samec Ole pochází v Tierparku Hellabrunn v Mnichově a do zoo dorazil 11. února 2016,“ popisuje zooložka Martina Kocábková. „Zatím jsme ho umístili v zázemí pavilonu exotária, aby si zvykl na nové prostředí a chovatelé jej mohli pozorovat, včetně kontroly krmné dávky či chování,“ dodává.

„Ústecká zoo začala chovat lenochody dvouprsté na den přesně před 17 lety, když 17. února 1999 přišel pár dospělých zvířat, které chovatelé pojmenovali Máma a Táta. Pocházeli z volné přírody, takže nebylo možné určit jejich přesný věk, ale první mládě se jim narodilo po dvou letech, v roce 2001,“ líčí mluvčí zoo Věra Vrabcová. „Dá se říci, že jsme se stali lenochodí „velmocí“, mláďata se zde rodila téměř každý rok a do dnešního dne jich bylo celkem dvanáct. Téměř všechna od nás odešla, ať již do tuzemských zoo (Plzeň, Olomouc…) či do zahraničí (Drážďany, Diugsburg…),“ dodává Martina Kocábková.

„V současné době chová zoo v pavilonu exotária celkem sedm jedinců ve dvou skupinách, kde je mohou sledovat i návštěvníci. V jedné z nich je „domov pro seniory :-)))“, tedy pro obě původní zvířata, se kterými je pohromadě cca 34-letá samice Teta, která dorazila v době povodní v roce 2013 ze Zoo Praha. V druhé expozici je mladá dvouapůlletá samice Asombro a dvanáctiletá samice Olinka se sedmiměsíčním mláděte jménem Lindo, jehož kmotrem se v loňském roce stal herec Petr Vacek,“ doplňuje Věra Vrabcová.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*