Představujeme kardiologa Antonína Nováka

  •  

MUDr. Antonín Novák; Specializace: Kardiologie; Pracoviště: Ústecká poliklinika

Jsem internista a kardiolog, po první a druhé atestaci z vnitřního lékařství jsem v nejbližším termínu složil i atestaci z kardiologie, právě s vidinou specializace. Tak mám v současnosti licenci na primáře interního i kardiologického oddělení. Kardiolog v nemocnici se totiž ještě dále specializuje. Na lékaře, který vyšetřuje srdce hlavně ultrazvukem, echokardiografistu. Na lékaře poruch rytmu, který implantuje kardiostimulátory a léčí některé arytmie úspěšně katetrizačně, na lékaře kardiologické jednotky intenzivní péče a dále na lékaře, který katetrizačně vyšetřuje a léčí koronární tepny, včetně jejich uzavření při infarktu myokardu.

Všichni pak spolupracují v rámci tzv. srdečního týmu, nazývaného „heart team“. Toho jsem si bohatě odborně užil pod vedením profesora Červinky, během mého 10letého působení na Klinice kardiologie zde v Ústí nad Labem, jako neinvazivní kardiolog, echokardiografista. V ambulantní sféře ale mám určitou možnost pracovat coby „heart team“ v jedné osobě. Neimplantuji kardiostimulátory a stenty do koronárních tepen, ale komplexní včasnou diagnostikou v ambulanci mohu často zabránit hrozící „kardiovaskulární katastrofě“.

Ale i u pacientů s již známou proběhlou kardiovaskulární chorobou mohu účinně nastavit tzv. sekundární prevenci, režimovou i lékovou, konkrétně specializovanou péči pro pacienty se srdeční slabostí, pro pacienty s komplikovanou arteriální hypertenzí, ale i například pro pacienty po cévní mozkové příhodě. Právě správně vedená kardiovaskulární farmakoterapie zabrání mnoha zbytečným hospitalizacím. V režimu ambulantního kardiologa dále rozšiřuji své diagnostické působení i na angiologii, zejména ultrazvukové vyšetření krčních tepen a žil dolních končetin. Tedy v části své kardiologické praxe se zde specializuji i na pacienty po prodělané plicní embolii a cévní mozkové příhodě.

Výše uvedená ambulantní kardiologická praxe vyžaduje i odpovídající přístrojovou diagnostiku, tzv. EKG Holter, tlakový Holter, přístroje, které snímají EKG a krevní tlak u pacienta během 24 hodin. Dále bicyklový ergometr, eventuelně chodítko, ultrazvukový přístroj – echokardiograf se sondou nejen pro srdce, ale i cévy. Pokud je tento přístroj kvalitní, není další vybavení jícnovou echokardiografií nezbytné.

Nabídka pro práci v takovéto ambulanci přišla od ředitele Ústecké polikliniky Jiřího Madara. Zde vidím dobré zázemí a podmínky pro práci s kardiologickými pacienty a dále spolupráci s dalšími odborníky, specialisty. S většinou se velmi dobře znám. Pro práci v kardiologické ambulanci je zásadní i výkon zdravotní sestry, denně nasazuje a snímá EKG a tlakové Holtery, asistuje při zátěžových testech. V naší kardiologické ambulanci tuto důležitou práci zastává zkušená zdravotní sestra Petra Valtýřová.

Ústecká poliklinika
budova A, 2. patro
tel.: 477 102 185


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*