Tomková: Odejít z rady nebylo unáhlené rozhodnutí

  •  

Starostka neštěmického obvodu Yveta Tomková na konci února rezignovala na post radní města Ústí nad Labem. Pro mnohé to byl překvapivý krok. Starostka v rozhovoru pro Žít Ústí říká, že rozhodnutí vzdát se mandátu radní nečekané nebylo, zvažovalo ho už delší dobu.

Proč jste se rozhodla odejít z rady města?

Důvody byly dva. Především jsem v posledních týdnech nabyla pocitu, že vedení města neřeší důležité věci. Navíc jsem dospěla k názoru, že nenaplňuje program, pro který nejen mne, ale i dalších 11 lidí v zastupitelstvu lidé volili. Druhým důvodem byl fakt, že chci ještě více zintenzivnit práci pro neštěmický obvod. Ten je specifický a v mnoha ohledech potřebuje větší pomoc a podporu než ostatní obvody.

Když mluvíte o tom, že vedení města nenaplňovalo program, co přesně máte na mysli?

Je to složitější. Je rok a půl po volbách a za tu dobu se bohužel nepovedlo udělat nic, co by lidé reálně viděli, co by pocítili. První půlrok po volbách se řešil osud Činoheráku. Tehdejší vedení neustále vymýšlelo další a další varianty, jak by to s činohrou ve městě mělo být, a minimálně se věnovalo dalším věcem. Od června, kdy došlo ve vedení města ke změnám, se zase neustále řešil sport. Nejprve to byl fotbalový klub a jeho záchrana, aby neskončil v insolvenci. Následně zase hokej, jehož představitelé také tvrdí, že jim bez větší podpory města hrozí zánik. Jsem příznivcem sportu, pravidelně chodím třeba na fotbalové zápasy nižších soutěží u nás v Neštěmicích nebo v Mojžíři, ale sport není jen fotbal a hokej. Není to jen první nebo druhá liga. Bohužel kvůli tomu všemu nezbýval čas na řešení toho, co lidem opravdu chybí a co chtějí. I když samozřejmě ne všechno bylo špatně, řadu věcí jsme prosadili.

Co se tedy naopak podařilo podle vás prosadit?

Jedním z mých hlavních cílů bylo zvýšení bezpečnosti. Ještě s předchozím vedením města jsme už v minulém roce přijali 20 nových strážníků. Postupně se jim kupuje nové vybavení, ať už jde o oblečení nebo to, že město uvolnilo dva miliony korun na nákup nových zbraní. I když v tomto případě šlo spíš o hašení požáru, protože stávající zbraně jsou i přes 20 let staré a opravdu jsou nebezpečné. Mrzí mě, že se při sestavování rozpočtu na letošní rok nenašlo dost peněz, aby městská policie přijala dalších alespoň 20 lidí. Věřím ale, že vedení města splní slib, který nám dalo, a peníze najde v průběhu roku. Pokud by to tak bylo, mohla by městská policie výrazně posílit nejpozději od nového roku.

Znamená váš odchod z rady to, že současné vedení města automaticky přijde o vaši podporu?

V žádném případě ne. V zastupitelstvu vždycky podpořím návrhy, které jsou důležité, které se dotknou lidí a budou pro město správné.

Chcete se ještě více zaměřit na práci ve svém obvodě. Co přesně chystáte?

Prioritou zůstává bezpečnost a zklidnění napjaté situace. Neštěmický obvod je opravdu odlišný od ostatních obvodů. Má více potíží s nepřizpůsobivými, denně řešíme stížnosti zoufalých lidí z míst, kde žijí nepřizpůsobiví. Městská policie nám vyšla vstříc a navýšila počty strážníků v těch nejproblematičtějších lokalitách, plánujeme rozšíření naší dohledové služby do Krásného Března. V Mojžíři se nám velmi osvědčila. Bohužel ale naše možnosti, stejně jako možnosti města jsou velmi omezené. Doplácíme na to, že před lety proběhla divoká privatizace tisíců bytů. Řada z nich se dostala do rukou spekulantů, kteří na nich chtějí jen vydělávat.

Stát vypsal dotace na demolice vybydlených domů. Je to cesta i pro Neštěmice nebo Ústí?

Bohužel není. Dotace se týká nemovitostí, které jsou v majetku města. Neštěmice žádný takový objekt nemají, všechny problémové domy jsou v soukromých rukách. Museli bychom je nejprve vykoupit a teprve poté žádat o dotaci na jejich zbourání. Neumím si představit, že by město vynaložilo desítky milionů na výkup těchto ruin. Není to ve finančních možnostech města a především by šlo o signál pro nezodpovědné majitele. Ti by si mohli říct – tak dobře, koupím za pár korun nějakou nemovitost, nějakou dobu budu vydělávat na bydlení sociálně slabých a až mě to přestane bavit, nechám dům zchátrat a město ho vykoupí. To zkrátka nejde. Pomoc od státu ale potřebujeme nejen my, ale i další města.

Jak by podle vás stát mohl a měl pomoci?

Potřebovali bychom začít vykupovat volné byty na problémových sídlištích. To je jediná cesta, jak můžeme alespoň trochu ovlivnit to, jací lidé tam budou žít. Typickým příkladem je Mojžíř. Řada bytů se dostává do rukou realitním kancelářím nebo spekulantům, kteří sem pak stěhují nepřizpůsobivé z celé republiky. Pokud bychom byty postupně kupovali my, byla by situace naprosto odlišná. Bohužel ale narážíme na nedostatek peněz. Neštěmice, které mají velikost malého okresního města, mají v letošním rozpočtu na investice jen 800 tisíc korun. Proto by měl pomoci stát. Jinak se situace v Mojžíři ani v jiných místech nezlepší.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*