Bruslaře i cyklisty na Labské stezce počítají sčítače

  •  

Přes Ústecký kraj vede jeden z fenoménů šetrné dopravy a aktivní turistiky – Labská stezka. Kraj v rámci projektu Turistika bez hranic koupil tři automatické sčítače, které monitorují pohyb na Labské stezce a shromažďují data o počtu cyklistů, bruslařů a pěších.

„Sčítače byly na stezku nainstalovány v dubnu 2013 v lokalitách Děčín – Křešice, Velké Březno a Třeboutice a tím byl započat nepřetržitý monitoring pohybu na Labské stezce. Od května se nyní sčítače nachází na dalších třech vytipovaných místech, a to Děčín – Přerov, Církvice a Roudnice nad Labem. Celkem je na Labské zřízeno na pozemcích Ústeckého kraje 7 monitorovacích míst, mezi kterými mohou být sčítače přemísťovány, tou sedmou lokalitou je obec Libochovany,“ říká Jan Szántó, radní Ústeckého kraje pro oblasti zahraničních vztahů, cestovního ruchu a regionálního rozvoje.

Za roční období od dubna 2013 do dubna 2014 zaznamenaly sčítače na Labské stezce celkem 263 503 průchodů. V lokalitě Třeboutice celkem 36 154 průchodů, (17 554 po proudu/18 600 proti proudu), v lokalitě Velké Březno bylo zaznamenáno celkem 111 368 průchodů (58 638 po proudu/52 730 proti proudu) a v lokalitě Děčín – Křešice celkem 115 981 průchodů (58 016 po proudu/57 965 proti proudu).

Sčítač je umístěn v uzamykatelném kovovém sloupku s dřevěným krytem. Pomocí pyroelektrického čidla, které snímá tepelné záření lidského těla, jsou sčítáni všichni, kdo kolem projdou či projedou. Sčítání probíhá naprosto anonymně. Před tímto sloupkem je v povrchu stezky zabudována indukční smyčka, která umožňuje prostřednictvím elektromagnetických impulzů rozlišit cyklisty od pěších a bruslařů.

Projekt Turistika bez hranic byl podpořen z Programu Cíle 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2007 – 2013.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*