Zabetonovanou díru na náměstí by jinde řešili. A razantně

  •  

Důstojnou krajskou metropolí je Ústí nad Labem podle senátora Jaroslava Doubravy (Severočeši.cz). Ten bude svůj post obhajovat v podzimních senátních volbách.

Co je podle vás největším problémem Ústecka?
Velký a velmi složitý problém je vysoká nezaměstnanost. Školy nám chrlí středoškoláky i vysokoškoláky, ale začíná se projevovat nedostatek řemeslníků schopných odvádět kvalitní práci rukama. Vytvořila se představa, že být „jen“ vyučen, a tudíž pracovat rukama je něco méně hodnotného. Nedávno jsem měl možnost prohlédnout si provozy firmy Acier. Potřebovali by řemeslníky, svářeče a celou řadu dalších profesí. Shání je marně. Myslím, že takových firem je více. Mohl bych dále jmenovat bezpečnost, nečistotu na chodnících a komunikacích, prostě veřejných prostranstvích, kde všude by mohli a měli naši velmi přizpůsobiví nepřizpůsobiví pracovat atd. A jsem u druhého vážného problému. Neúměrná koncentrace cikánů. Vytvoření lokalit, kde terorizují ostatní občany svým hlučným chováním, kde ničí byty a domy a co hůř, ničí je beztrestně!

Jak byste to řešil?
Důrazně je nutil k dodržování zákonů. Velmi by se mi líbil švýcarský systém. Nárok na podporu mají až po pěti letech nepřetržité práce. Byty? Pravidelné kontroly stavu. Zjištěné závady musí okamžitě odstranit. Neodstraní-li je, musí odstranění zaplatit. Neudělá ani to? Jde do kriminálu, dokud škodu neodpracuje, a rodina jde bez jakékoli náhrady z bytu. Nikoho nezajímá kam. Myslíte, že tam mají tak zdevastované byty, jako je máme u nás? Ani omylem. Po celou dobu v Senátu se o něco podobného s kolegy snažím. Marně. Už jsem vám říkal o osudu našeho zákona o veřejné službě. Oni totiž Švýcaři mají velkou výhodu. Nejsou v EU, a mohou se tak hloupostem, které z Bruselu přicházejí, smát. Podívejte se na to, jaké, až nemravné, výhody u nás cikáni mají. Přesto jsme stále kritizováni za jejich diskriminaci. Kritizovat nás si dovolí i Američané. Zrovna oni.

Je Ústí důstojná krajská metropole ve srovnání s ostatními městy?
To určitě je. Nemyslím si ale, že by nebylo co zlepšovat. To je vždy možné. V ostatních městech, stejně jako u nás, je to otázka financí. To jen někteří z nás, kteří zde žijeme, to nevidí, nebo nechtějí vidět. Nevím, jestli by jinde trpěli tu ohavnost na centrálním náměstí, jako tomu je u nás. Ano, myslím tím tu zabetonovanou díru v zemi v místech, kde byl celkem hezký park. Tolik potřebná zeleň. Myslím, že ne, že jinde už by to řešili a razantně. Mluvil jsem o nepořádku a dalším. Přesto si myslím, že ve srovnání s ostatními městy by naše Ústí obstálo.

Vidíte v Ústí potenciál nových projektů, třeba i spolufinancovaných z evropských fondů?
Určitě by takovým projektem mohla a měla být stavba jezů na Labi. Podívejte se, jak smutný pohled na Labe v letních měsících je. Určitě by se našly projekty dopravní infrastruktury. Uvědomujete si, že naše krajské město, snad jako jediné, nemá centrální autobusové nádraží? Víme, že za to můžeme poděkovat bývalému vedení kraje v čele s ODS, ale to problémy cestujících nevyřeší. Možná by se našly prostředky na záchranu regionálních tratí, jakou je Kozina nebo Švestková. Investice do životního prostředí. Chybí rekreační zázemí chabařovického jezera. Kritickou vidím situaci v možnostech parkování, kde už není prostor pro pozemní parkování, ale ukazuje se nutnost parkovacích domů, ve světě již běžných. Mám za to, že možností je celá řada, jen je třeba nalézt vůli se do jejich řešení pustit.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*