Zástupci klubu Erasmus+ ve Francii

Foto: ZŠ Stříbrnická
  •  

V současné době se skupina 4 našich žáků a 4 učitelů ze ZŠ Stříbrnická účastní jednoho z plánovaných výjezdů do zahraničí v rámci projektu Stand up for your rights! (Postav se za svá práva!). Odjeli jsme na jih Francie, do malého městečka Saint Julien Chapteuil. Máme před sebou nabitý program, který začal v neděli 3.4. a skončí v sobotu 9.4.2016.

Do Francie jsme se přepravili francouzskou leteckou společností HOP!, díky které jsme byli ve Francii cobydup. První noc jsme strávili v lyonském hotelu Campanille, kde přespali i naši partneři z Finska, Polska a Španělska. Následující ráno nás vyzvedla francouzská koordinátorka projektu Amy Imbért s kolegyní s Patricií Duchier, aby nás společně za pomoci šikovného řidiče a jeho autobusu odvezli dále na jih do 122km vzdáleného Saint Julien Chapteuil.

Pondělí 4.4.2016

Po vydatné snídani v hotelu Campanille v Lyonu a přepravě do dvoutisícového městečka jsme strávili celé odpoledne prolamováním ledů. Úspěšně! Mimochodem, věřili byste, že žákům 6.-9. ročníku zde končí výuka každý den až v 17. hodin?

Po skončení seznamovacích aktivit odjeli naši žáci do rodin, ve kterých o ně bude po celý týden postaráno. Budou tak mít možnost alespoň částečně zakusit život na francouzském venkově. Učitelé všech účastnících se zemí jsou ubytováni na bývalé farmě Saint Front, aby měli možnost konzultovat další postup při naplňování cílů projektu, který bude ukončen v září 2017.

Úterý 5.4.2016

A leje a leje, ale náladu nám to nekazí! Hned ráno jsme si vytvořili naprosto unikátní trička podle vlastních návrhů, a to pouze za pomoci tuše, fixek na textil, několika lego kostek, víček od zavařenin a násady od štětce. Poté jsme se odebrali na místní radnici, kde nás vřele přivítal starosta pan Ferret a místní zastupitelé.

Když nastal čas oběda, děti se se svými hostiteli odebrali do školní jídelny, zatímco učitelé byli pozváni do vedlejší restaurace, kde na ně čekalo tradiční čtyřchodové menu. Pohostinost místních je neuvěřitelná.

Odpoledne, opět všichni pohromadě, jsme odjeli na střední školu v Monistrol-sur-Loire, kde nám náš francouzský partner předvedl tři scénky metodou Forum Theater. Nasazení francouzských žáků-amatérských herců- bylo příkladné. Pravda, ne vždy jsme jim úplně rozuměli, protože spousta z nich se učí anglicky pouze krátce, ale i tak se nám představení líbilo. Po skončení představení nás autobus opět odvezl zpět do St. Julien Chapteuil. Museli jsme dorazit do 17h., protože 90% žáků do školy dojíždí, a bylo nutné, aby chytili svůj autobus domů.

Středa 6.4.2016

Středu mají francouzští žáci rádi. Je to jediný pracovní den v týdnu, kdy mají zkrácenou výuku.

Celý den nám tu svítilo sluníčko, takže naše radost byla dvojnásobná. Děti strávily krátký čas ve škole, kde si vyzkoušely autentickou výuku a po té se věnovaly sportovním aktivitám, jako je střelba z pušky nebo squash.

Odpoledne jsme pak navštívili blízké poutní místo Le Puy, správní centrum regionu Haute Loire. Seznámili jsme se s činností krajského úřadu a po té jsme s průvodci poznali historické památky města. Ti nejzdatnější z nás vyšlapali 221 schodů na vrchol vyhaslé sopky s kaplí Saint-Michel-d´Aiguilhe. Odtud byl krásný výhled na celé město.

Čtvrtek 7.4.2016

Brzo ráno vyrážíme autobusem do 2 hodiny vzdáleného Lyonu. Polojasno, vykukuje i sluníčko, ale teplo moc není. Návštěvu začínáme u katedrály Notre-Dame na vrcholu kopce, ze kterého je nádherný výhled na celé město. Cestou „starým městem“ obdivujeme úzké uličky se spoustou obchodů, do kterých spíše jen nahlížíme.

Volno pak trávíme v nové části města, kde již takřka nebylo co ke koupi. Odpoledne si pak prohlížíme artefakty z období 2. sv. války v místním muzeu.

Pátek 8.4.2016

Poslední den naší návštěvy představujeme v místní škole naše město, kraj, stát, seznamujeme francouzské partnery se zvláštnostmi naší země, naší kulturou, významnými osobnostmi. Venku fouká studený vítr a je pěkná zima, přesto studenti pobíhají venku, hrají míčové hry a také závodí, aby vydělali něco peněz na dobrou věc – součástí našeho projektu byl totiž tzv. „fundraising day“.

Odpoledne si prohlížíme městečko, na které doposud nezbyl čas. Večer nás pak čeká výuka tradičních francouzských tanců v místním kulturním domě. Cestou domů jako by se zbláznilo počasí. Začalo sněžit. Ještě, že zítra jedeme domů.

Sobota 9.4.2016

Vstáváme po čtvrté. Ještě za tmy opouštíme Saint Julien a míříme na letiště. Cesta ubíhá a v cíli jsme o hodinu dříve, než jsme čekali. Co teď? Jdeme odevzdat zavazadla a již teď víme, proč jsme tu měli být dříve.  Všude spousty lidí, chaos v organizaci odbavování a nakonec i 20 min zpoždění našeho letu. Pilot ale prokázal své kvality, protože v Praze jsme „sedli“ na minutu. Ještě rychlá zastávka v „Mekáči“ a pak už uháníme domů.

ZŠ Stříbrnická


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*