Činoherák vyhlásil sbírku Národ sobě II. Kasičky jsou v divadlech po celé zemi

  •  

Činoherák Ústí zahájil s podporou Národního divadla celonárodní finanční sbírku Činoherák žije aneb Národ sobě II. Patronem se stal jeden z prvních členů Činoherního studia Jiří Bartoška.

Spolek Činoherák Ústí, který navázal na více než čtyřicetiletou tradici Činoherního studia v Ústí nad Labem poté, co jej vedení města bezprecedentním způsobem zlikvidovalo, získal povolení pro uspořádání celonárodní finanční sbírky. Sbírka odstartuje v úterý 10. 6. 2014. Finanční prostředky se budou shromažďovat na transparentním sbírkovém kontě: 2500591264/2010.

„Dlouho jsme zvažovali, zda s žádostí o pomoc oslovit celý národ a nakonec jsme se rozhodli, že tak s veškerou pokorou a respektem učiníme. Jde totiž o mnohem více, než jen o jedno divadlo, jeden divadelní soubor. Vedení města brutálním způsobem zasáhlo do uměleckých svobod, a to navzdory silnému veřejnému odporu, a proto je nesmírně důležité se této aroganci moci vzepřít,“ uvedl Filip Nuckolls, umělecký šéf spolku. „Tento nebezpečný precedens může dále ovlivňovat kulturní dění po celé republice,“ dodal Nuckolls.

Patronem sbírky se stal pan Jiří Bartoška, děčínský rodák, který v Činoherním studiu působil v letech 1973-78, tedy od samého počátku jeho historie.

Sbírku podpořilo Národní divadlo, a to nejen morální záštitou, ale i týdnem kulturní podpory nazvaným Národ pro Činoherák. Ten se uskuteční od 29. 6. do 6. 7. 2014 na piazzetě ND. „Každý den čeká návštěvníky bohatá nabídka divadel pro děti i dospělé, moderátoři, koncerty, výstavy. Zábava pod širým nebem. Vstupné dobrovolné, ale benefiční,“ představuje program umělecký šéf Činohry Národního divadla Michal Dočekal. „Nesmyslně zlikvidované Činoherní studio v Ústí nad Labem má nástupnický soubor, a ten potřebuje podpořit. Udělejme prázdninový dobrý skutek,“  dodává.

Během benefičního týdne bez nároku na honorář na piazzetě ND vystoupí: např. Divadlo Bubec, Divadlo Kasperle, Divadlo U staré herečky, Divadlo Dívadlo, Divadlo Na cestě, divadelní studio Damůza, Bílkovo kratochvilné divadlo, Divadlo ANPU, Divadlo z praku, Buchty a loutky, Sacra Circus, Long Vehicle Circus, Mime Prague, Tate lyumni, High Class Lovers, Please The Trees, Alo trio Band, Fireduck, Bilbo compagnie, František Kop Quartet, Ivan Hlas, Xavier Baumaxa, Nauzea Orchestra, Zuby nehty, Uraggan Andrew and Reggae Orthodox, Fireducks, Zmagnetizovaná blána, Gambrz Reprs, Lidoví léčitelé a Činoherák Ústí.

Společně s výše uvedenými osobnostmi vyjádřila podporu Činoheráku Ústí i Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem v čele s rektorem prof. René Wokounem a děkanem Fakulty umění a designu Michalem Kolečkem.

Ke sbírce se postupně připojují profesionální i amatérské divadelní soubory z celé republiky: Národní divadlo, Dejvické divadlo, Divadlo v Dlouhé, Švandovo divadlo, Strašnické divadlo, Divadlo Komedie, Divadlo Na zábradlí, Divadlo Na Vinohradech, Činoherní klub v Praze, Divadlo P. Bezruče Ostrava, Národní divadlo moravskoslezské, Divadlo Aréna, Divadlo loutek Ostrava, Divadlo Feste, HaDivadlo, Národní divadlo Brno, Husa na provázku, JAMU, Horácké divadlo Jihlava, Jihočeské divadlo, Divadlo J. K. Tyla v Plzni, Činohra Moravského divadla Olomouc, Divadlo Alfa, DAMU a další.

Z výtěžku sbírky bude postupně budováno zázemí pro divadelní soubor Činoherák v bývalém kině Hraničář v Ústí nad Labem. První jednoduché úpravy započnou již v nejbližších dnech, zapojí se do nich i na 80 dobrovolníků, kteří spolku nabídli svou pomoc. Ze sbírky bude financován zejména materiál a technologie. Veřejnou sbírku budou také doprovázet speciální pokladničky, které budou rozmísťovány do spřátelených divadel. Výtvarné provedení pokladniček by mohlo divadelní fanoušky potěšit. Výtěžek z pokladniček bude investován do chodu Činoheráku Ústí.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*