Parník vyplouvá. Nechte se unášet na vlnách kabaretního pásma!

  •  

Hra s podtitulem „ velká výpravná féerie o 14 obrazech“ autorů Jaroslava Haška, Egona Ervíne Kische a Emila Artura Longena se objeví podruhé v nastudování Činoherního studia. Poprvé tomu bylo v roce 1980, kdy se hra dostala na prkna ústeckého divadla v režii Jana Grossmana. V této sezoně ji coby scénické čtení alá kabaret zrežíroval Dan Dittrich. Projekt se uskuteční ve spolupráci s Muzeem města Ústí nad Labem, a to ve dnech 2. 6. 2016 od 17 hodin u příležitosti vernisáže výročí 175 let paroplavby na českém Labi – od připlutí prvního parníku do Ústí nad Labem roku 1841 a podruhé 10. 6. 2016 od 19 hodin v rámci Muzejní noci. Obě uvedení jsou výjimečnou příležitostí, první uvedení se uskuteční v Císařském sále uvnitř Muzea a druhé uvedení proběhne před budovou u lodě. První bude pouze půlhodinové, byly tedy vybrány jen určité výjevy z původního textu, které budou proloženy hudbou, především známými staropražskými písněmi. Druhé bude rozděleno na dvě části, přičemž každá bude mít 10 minut.

Hra byla napsána v roce 1921, avšak její jazyk je stále živý, ani dnes nepřestala hra vzbuzovat dojem hravé rozvernosti a naprosté spontánnosti, někdy téměř klukovské a infantilní, což jak tehdy, tak i dnes vychází z dobové skutečnosti, která je často sama o sobě dostatečně a zjevně absurdní. Vše napomáhá tomu, aby naše doba i doba tehdejší mohla být zesměšňována a aby byla zesměšněna. Tato hra osciluje mezi sžíravým sarkasmem a ironií až k šťastnému a idiotsky motivovanému veselí. Jaroslav Hašek byl zakladatelem Strany mírného pokroku v mezích zákona, a proto tato hra, která se původně hrála pouze po hospodách, uplatňuje i jistý pohled na svět, kde burleska či volná hra nápadů je jen průvodním rysem přesné parodie, která učí nově chápat a hodnotit skutečnost.

V hlavní roli zpravodaje Kumese, jehož předobraz můžeme najít v „zuřivém reportérovi“ Egonu Ervínu Kischovi, se představí Jan Plouhar. Sekundovat mu bude v roli kapitána Struhy Jaroslav Achab Haidler. Struhovu pravou ruku, topiče Mikuláška, ztvární Matúš Bukovčan. Jako zřízence zdymadel Vaňka uvidíte Jana Jankovského, jako hostinského od Zlaté lodě Josefa Kadeřábka. Konzulárního úředníka Racuchu hraje Lukáš Černoch. A dvě „pracovnice“ v kabaretu Blaue Spinne zahrají Anna Fišerová (Johanna) a Tereza Volánková (j. h.) alias Fritzi. Dramaturgem scénického čtení je Dagmar Haladová. O hudbu se postaral Jaroslav Doležal. Kostýmní složku zajistila Lucie Šperlová.

Činoherní studio města Ústí nad Labem


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*