Tip na výlet: Pevnost Königstein je na české návštěvníky připravena

Foto: Saská pevnost Königstein
  •  

Saská pevnost Königstein patří mezi nejkrásnější skalní pevnosti v Evropě. V roce 2015 přivítala mezi návštěvníky z celého světa i na 26 tisíc hostů z České republiky. Otevřeno: duben – říjen: denně 9–18 hodin, listopad – březen: denně 9–17 hodin.

Tato kdysi nedobytná pevnost ční uprostřed bizarní skalní krajiny ve výšce 247 metrů nad hladinou řeky Labe. Na rozsáhlé pevnostní plošině o velikosti 9,5 ha se nachází jedinečný areál, sestávající z více než 50 historických budov z různých dob. Takřka osm století dějin pevnosti je přiblíženo v řadě expozic, a to i v češtině. Na pevnosti Königstein je řada informačních tabulí vyvedena trojjazyčně – v němčině, angličtině a češtině. Překlady do dalších jazyků jsou návštěvníkům k dispozici na zalaminovaných arších. „Našim návštěvníkům ze zahraničí chceme nabídnout pokud možno stejný servis jako těm domácím,“ říká jednatelka Angelika Taube.

„V této věci se snažíme být důslední. Rovněž dočasné výstavy jsme nechali kompletně přeložit.“ To se přirozeně týká i nové výstavy „O mniších na Königsteinu a o tom, jak je zlé ‚sémě doktora Luthera‘ vyhnalo“, která je otevřena až do 1. listopadu. Pro individuální obchůzky po pevnosti a návštěvu trvalé expozice „In lapide regis – Na kameni králově“ je možné si zapůjčit českého audioprůvodce.

Český audioguide je připraven rovněž pro děti, které tak mohou pevnost objevovat v doprovodu Maxe a Marušky. Na předchozí objednávku lze navíc v doprovodu českého průvodce navštívit i jinak nepřístupné prostory, jako např. hluboká podzemní sklepení, kasematy nebo muniční nabíjecí systémy. Kromě toho si čeští návštěvníci mohou v pokladně a muzejní prodejně pořídit nejrůznější publikace, včetně bezplatného plánu pevnosti s informacemi o všech budovách a expozicích.

Saská pevnost Königstein


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*