V zoo už můžete vidět mládě hulmana

  •  

V ústecké zoologické zahradě je už k vidění nový přírůstek – sameček vzácného hulmana jávského. Malému samečkovi jsou sice již tři měsíce, ale prvních šest týdnů musel být se svojí matkou oddělený od ostatních.

„Dvě samice o něj projevovaly nadměrný zájem a hrozilo, že jej matce seberou a ona nebude mít možnost mládě kojit. Po nezbytně dlouhé době se dvojice ke skupině připojila a celý odchov probíhá bez problémů,“ uvedla mluvčí zoo Věra Vrabcová. Návštěvníci mohou mládě vidět ve venkovním výběhu. „Expozice budí zaslouženou pozornost. Jednak tím, že malý sameček je právě v nejroztomilejším mláděcím věku, ale také tím, že dospělí jedinci jsou v obličeji podobní maskám z filmu Planeta opic, což je samozřejmě zdrojem komentářů,“ dodala Vrabcová.

H. jávský 01

Zoo v Ústí chová čtyři jedince v dospělém věku – šestiletého samce Arona a tři samice z ústeckého chovu. Matkou se stala sedmiletá Happy, je to její druhé mládě. Ústecká zoo začala tento druh listožravých primátů, kteří jsou velice nároční na krmení, chovat v roce 1999. Jejich potravu tvoří pouze zelené listí, speciální granule a jen nepatrné množství zeleniny. Ovoce nesmějí dostávat vůbec.

V Mezinárodní červené knize ohrožených druhů je hulman jávský veden v kategorii „zranitelný“, početní stavy těchto zvířat mají klesající tendenci. Platí pro něj i ochrana v rámci Washingtonské konvence, která reguluje mezinárodní obchod s těmito primáty.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*