Kriminalista vytáhl muže z hořícího auta

  •  

Ústecký kriminalista Radek Janoušek jel 18. června večer Přístavní ulicí domů a stal se svědkem dopravní nehody. Z auta, které začalo vzápětí hořet, vytáhl řidiče. Nyní dostal ocenění Gentleman silnic, jako 117. v Česku.

Nehoda se podle něho stala rychle. Když viděl havarovaný vůz zastavil a snažil se otevřít dveře u řidiče. Byly zaklíněné, podařilo se mu to až napotřetí. „Klika dveří se již roztékala, trocha plastu mi zůstala na ruce,“ uvedl. Když dveře otevřel, našel žijícího řidiče, který se snažil dostat ven. Do zbytku auta již neviděl, bylo plné kouře a začínalo hořet.

Z muže dlouho nemohl dostat, zda v autě ještě někdo je. To zjistili až hasiči, na sedadle spolujezdce našli tělo ženy. Ta tam byla zaklíněna tak, že ji po uhašení museli půl hodiny vystřihávat. „Když jsem řidiči pomáhal, projelo kolem několik aut, Nikdo nezastavil,“ dodal Janoušek. Nakonec mu pomohl ještě jeden lékař, který jel kolem, později zastavil další policista.

Česká pojišťovna, která již 12 let oceňuje lidi za záchranu života při dopravních nehodách, ústeckému kriminalistovy udělila titul Gentleman silnic. „Bohužel mnoho lidí při nehodách nepomůže,“ uvedla Ivana Fabiánková.

Radka Janouška vyzdvihuje i šéf ústecké policie Vladimír Danyluk, který o podřízeném mluví jako o příkladném hrdinovi. „Jsem rád, že tu takového policistu máme,“ prohlásil.

Loni pojišťovna udělila titul Gentleman silnic i dvěma ústeckým dívkám, které zachránily cyklistu. Když dostal infarkt, zůstal ležet na silnici. Dívky zavolaly záchranku a začaly ho oživovat, což mu zachránilo život.

Nehoda z Přístavní ulice nejspíše bude mít soudní dohru. Podle Danyluka vyšetřovatelé dospěli v závěru, že viníkem nehody je zachráněný řidič, který jel pravděpodobně velmi rychle. Je obviněný z usmrcení z nedbalosti a hrozí mu až šest let vězení.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*