Místo biflování se ústečtí žáci učí o životě Karla IV. pomocí nové hry

ilustr. obr.
  •  

Nejvýznamnější panovník vrcholného středověku, neobyčejně vzdělaný a inteligentní vládce – takový byl Karel IV., který letos přijímá pocty k velkému jubileu. Svůj obdiv mu vyjádřil i český výrobce her a hraček Dino Toys, který vyvinul novou edukativní hru Karel IV. Tu v listopadu nabídl k otestování do osmi základních škol napříč regiony České republiky. Za severní Čechy se do projektu zapojila ZŠ Elišky Krásnohorské v Ústí nad Labem. Podle učitelů bylo hraní pro žáky značným přínosem – pomohlo jim získat a upevnit nové znalosti, a také naučit se lepší komunikaci a spolupráci ve skupině.

Čím se Karel IV. zapsal do našich dějin, jak žil, ale i co jedl nebo jak se oblékal – o tom a mnoha dalších historických i kulturně společenských zajímavostech se učili žáci 4. a 5. tříd ZŠ Elišky Krásnohorské. Místo biflování na ně čekala desková hra, která je zábavnou formou vtáhla přímo na dvůr Karla IV. Na základě pozorování se učitelé shodli, že edukativní hry do výuky patří. Nejen, že prohlubují znalosti a zpestřují výuku, ale také u dětí rozvíjí schopnost spolupráce se spolužáky a učí je obhajovat svůj názor. Na hře Karel IV. učitelé oceňují především věcnost, stručnost, přehlednost a množství nových poznatků. Někteří dokonce volají po jejím rozšíření o další témata, např.  z období gotiky, renesance nebo baroka.

„Pro děti je hraní vždy zpestřením. Hra Karel IV. se dala využít v podobě opakování tématu do dobu celé hodiny, ale i jenom na část hodiny, když jsme potřebovali malou rozcvičku. Dá se také uplatnit jako odměna pro nadané žáky, kteří již mají svou práci hotovou, říká učitelka Mgr. Patricie Chodovská ze ZŠ Elišky Krásnohorské v Ústí nad Labem a dodává: „Žáci si díky této hře utvořili bližší vztah k vlastivědě. Minimálně 1/3 otázek je obohatila o nové informace a zbytek zvládli díky opakování.“

Do projektu testování vstoupilo osm pokrokových ZŠ z celé ČR

Prověřování vědomostí o slavné éře českého panovníka prostřednictvím hry Karel IV. proběhlo na osmi základních školách v různých krajích České republiky. Oslovení učitelé se téměř jednohlasně shodli (90 %), že hra podpořila zájem dětí o historii. Více než 80 % si dokáže představit tuto hru i nadále využívat ve svých hodinách a uvítá inovace v podobě dalších historických témat.

„Zvažujeme, že koncept hry Karel IV. v budoucnu uplatníme i pro další témata a ve spolupráci s učiteli dějepisu vytvoříme speciální edici zábavných edukativních her, která bude vycházet ze školních osnov. V podobném designu a na stejném principu karet s tematickými otázkami. Ostatně právě tyto dvě vlastnosti nejčastěji chválili v provedeném průzkumu jak učitelé, tak samotní žáci,“ vysvětluje Jan Šlemín, jednatel a výkonný ředitel společnosti Dino Toys.

Deskovou hru Karel IV. vytvořili experti z přední „továrny na hračky“ v Česku. Společnost Dino Toys při její výrobě zohlednila potřeby věkové skupiny děti od 8 let a na uvedení hry spolupracovala široká škála odborníků, učitelů základních škol, dětské kluby a vybrané maminky. Snad právě proto se zrodila „deskovka“, která je plná dobových tematických otázek a situací, které charakterizují dobu panování Karla IV. Hravou formou tak i úplní začátečníci jsou schopni vstřebat znalosti a reálie z tehdejší doby. Konkrétně poznají klenoty tehdejší architektury, způsob života a další zajímavosti z vrcholného středověku. Podívají se do Nového Města pražského, zavítají do hlubokých karlštejnských lesů nebo dojdou až do katedrály svatého Víta, kde je čeká finále.

Evženie Belanová


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*