Ústí z pohledu žáků a studentů

Zdroj: usti-nad-labem.cz
  •  

Zajímalo vás někdy, co si mladí lidé myslí o našem městě? Chtěli byste zjistit, co jim vadí a na co jsou naopak hrdí? Ústecký parlament dětí a mládeže se o názory dnešní generace zajímá,  a proto jsme se žáků a studentů na jejich pohled zeptali.

Prvotní nápad vznikl na Dětském slyšení, kde se již pravidelně schází žáci ústeckých škol s představiteli města a diskutují o změnách a zlepšeních v našem městě. Právě na tomto slyšení vznikl seznam TOP deseti míst v Ústí nad Labem, který vyplynul z jednotlivých odpovědí účastníků. Následně jsme se rozhodli rozšířit okruh otázek a dát tak mladým občanům možnost se vyjádřit a sdělit svůj názor.

Anketa „Život v Ústí nad Labem“, kterou jsme pod záštitou Ústeckého dětského parlamentu vytvořili, byla odeslána na základní i střední školy ve městě. Pro respondenty byl vytvořen online formulář s množstvím otázek týkajících se našeho města, ale třeba i pozdějšího pracovního života právě v Ústí nad Labem. Různé formy otázek daly mládeži možnost plně se vyjádřit. Odpovědělo celkem 264 respondentů.

A jak se děti a mládež k různým tématům vyjádřili? Možná až tak moc nepřekvapující odpovědí bylo, že mladí z celého města nejvíce vyzdvihují nákupní středisko Fórum v centru města. Na druhé příčce se pak umístila ZOO. Co se týče bezpečnosti v našem městě, mladí mají jasno v tom, že okolí ZŠ v Mojžíři je pro ně velmi nebezpečné. Na paty Mojžíři pak šlape okolí Václavského náměstí v Trmicích.

V oblasti volného času se 37 % dotázaných vyjádřilo tak, že jim ve městě nejvíce chybí aquapark. Skutečnost, že spousta obyvatelů města touží po aquaparku, je vcelku nezpochybnitelná. Pro některé však bude překvapením, že náctiletí by ocenili více hřišť nebo např. Dinopark. Kdo ví, jestli se na střeše obchodního centra Fórum nebo někde jinde do pár let neobjeví právě Dinopark na popud teenagerů.

Mladá generace se také vyjádřila k úrovni sportovišť v Ústí a jejich názor byl více než pozitivní. 62 % dotázaných vyzdvihlo kvalitu sportovišť v Ústí nad Labem. Možná právě jejich dobrá úroveň má vliv na to, že 64 % mladých pravidelně sportuje. A třeba není náhodou, že velká část právě hraje fotbal – 11 %. Že by mladá naděje ústeckého fotbalu?

Skoro jako remíza skončilo vyhodnocení jedné z otázek, která se týkala budování kariéry v Ústí nad Labem. Věděli jste, že lehce přes polovinu dotázaných by chtělo z města odejít kvůli práci či studiu?

Jelikož se Ústeckému parlamentu dětí a mládeže v minulosti podařilo navázat spolupráci s dopravním podnikem, objevily se tak v anketě otázky i na toto téma. MHD je v našem městě hodnocena lehce nadprůměrně, když 36 % respondentů by ohodnotilo naší městskou dopravu známkou dva, 35 % pak známkou tři (známkování chápejte jako na škole). Ovšem velkou chloubou dopravního podniku můžou být jízdní řády – většina dotázaných je s nimi spokojeno. A na závěr! Novinka dopravního podniku, která mohla na počátku budit jisté obavy – inteligentní zastávky. Ty dopadly na výbornou, jelikož tři čtvrtiny dotázaných je s nimi spokojeno.

Zajímává vás víc? Chcete znát souhrnný názor mladých? Navštivte webové stránky www.usti.kpdmuk.cz a zjistěte celý výsledek ankety. Pokud si myslíte, že vás anketa obešla a chcete se na toto téma vyjádřit, napište své vyjádření na facebookové stránce Ústecký parlament dětí a mládeže.

Adéla Schreiberová


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*