Návštěvníci zoo už mohou vidět malá čtyřčata levhartů obláčkových

  •  

V ústecké zoologické zahradě se narodila čtyřčata levhartů obláčkových. Návštěvníci je již mohou vidět prostřednictvím kamer ve výběhu.

Matkou čtyřčat je šestiletá samice Lenya, která pochází z anglické Zoo Howletts Wild Animal Park, otcem je pětiletý Cayan z francouzské Zoo Menagerie du Jardin des Plantes. Oba dva chová ústecká zoo od roku 2010. K porodu došlo v noci z úterý 15. na středu 16. července mezi 21.00 a 1.00 hodinou. Díky kameře v porodní boudě mohli chovatelé ráno po příchodu do práce přesně zaznamenat nejen čas, kdy mláďata postupně přicházela na svět, ale také sledovat celý průběh porodu. Lenya se od prvního dne o své potomky pečlivě stará, Cayan je od zbytku rodiny oddělen, aby měla jeho partnerka více klidu a mohla se naplno věnovat svým mateřským povinnostem.

Od víkendu mohou samici s mláďaty sledovat i návštěvníci ústecké zoo, neboť záběry z kamer jsou přenášeny do promítací místnosti v pavilonu šelem. Čtyřtýdenní mláďata jsou sice aktivní, přelézají z místa na místo, ale na výlet z porodní boudy je ještě brzy, takže toto je jedinečná možnost, jak mláďata sledovat bez jakéhokoli rušivého zásahu.

První úspěšný odchov se v ústecké zoo podařil v roce 2011, kdy se narodila trojčata – dva samci a jedna samička. Všechna tři mláďata byla na doporučení koordinátora EEP již přesunuta do jiných zoo – v Edinburghu, Novosibirsku a Děčíně. Letošní odchov je výjimečný i svojí početností, protože za posledních 12 měsíců je v evropských zoologických zahradách zaznamenáno pouze sedm odchovů, a jen v případě Ústí nad Labem se jedná o čtyřčata.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*