Alergie: I egyptský faraon asi zemřel na anafylaktický šok

  •  

Kvůli teplému počasí se letos začaly dříve ozývat alergie. Podle imunoložky Karoly Haasové z ústeckého krajského zdravotního ústavu lidé na severu Čech trpí alergiemi více kvůli znečištěnému životnímu prostředí.

Je jaro, začala sezona alergiků. Proč jich v našem regionu stále přibývá?
Alergická onemocnění se řadí mezi takzvané civilizační choroby, jejich nárůst je mimo genetiku ovlivněn i prostředím, ve kterém žijeme, co jíme. Proto je tak vysoké procento alergiků v našem kraji, které se dlouhodobě potýká se znečištěným prostředím.

Zaznamenala vaše ordinace letos nápor alergiků?
Každopádně. Alergik musí o svoji nemoc „pečovat“. Musí mít na mysli, že geny opravit nejdou a s alergií se může potýkat celoživotně. Bez léčby se příznaky alergie prohlubují, zhoršují a neléčený alergik může získat i astma. Proto každý, kdo má pocit, že je alergický, by měl navštívit ihned alergologa. Samostatnou kapitolou jsou pak potravinové alergie, kontaktní alergie a alergie na hmyzí bodnutí.

Existuje nějaká zaručená prevence na alergii?
Podstata alergických onemocnění je taková, že imunitní systém se již rodí s chybným nastavením. Nerozezná, že alergen – například pyly bříz jsou běžnou součástí života a ne nepřítel. Při kontaktu s alergenem se tělo v podstatě začne bránit, bere ho jako nepřítele, který nás ohrožuje a začne proti němu bojovat. Prevence neexistuje, geny nelze opravit.

Dá se alergie jen léčit nebo i vyléčit?
Alergická onemocnění jsou nejspíše staré jako celé lidstvo. Zjistilo se například při zkoumání mumie egyptského faraona, že zemřel nejspíše na anafylaktický šok po bodnutí vosou nebo včelou. S predispozicí k alergiím se rodíme, je zabudovaná v genech, a proto je tak těžké jí léčit. Při užívání léků v sezóně jako jsou antihistaminika, protialergické kapky do očí či spraye do nosu pouze potlačují příznaky alergie, ale neléčí. Jediná známá léčba spočívá v letitém podávání alergenu, na který máme, aby si na něj imunitní systém „zvykl“. Zcela ji vyléčit nelze, predispozice zůstává vždy.

V čem je ústecký zdravotní ústav výjimečný, pokud jde o léčbu alergií, oproti jiným zařízením?
Alergií se už leta v rámci zdravotního ústavu zabývá Centrum imunologie a mikrobiologie. Poskytuje nejen diagnostický servis, ale i léčbu příznaků alergie i takzvanou alergenovou imunoterapii, která je jedinou možnou léčbou alergie a to vše na jednom pracovišti.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*