Ptáci v zoo jsou schovaní, většinu neuvidíte

  •  

Ústecké zoologická zahrada musela začít chránit své opeřené chovance před možností nákazou ptačí chřipkou, která se v ČR objevila. Ptáky tak lidé nenajdou ve venkovních voliérách, jsou buď schovaní nebo ve vnitřních expozoicích.

„Již minulý týden jsme přestěhovali všechny ptáky z venkovních volných výběhů do krytých prostor. Jedná se o dva druhy jeřábů, supy himálajské, emu hnědé, nandu pampové a drůbež z Venkovského dvorku,“ uvedla vedoucí zoologického oddělení Petra Padalíková. „Většina druhů našla azyl v chovatelském zařízení pro nosorožce a antilopy, kde jsou volné boxy, popřípadě v zázemí Venkovského dvorku. Papoušci v odchovně jsou všichni ve vnitřních expozicích a venkovní voliéry využívat nemohou. Zástupci vrubozobých ptáků na rybníčku ve spodní části zoo byli na podzim loňského roku zazimováni, takže do venkovního výběhu stejně nechodí,“ dodala.

„Nejsložitější byl odchyt čtyř nandu pampových z velkého výběhu, takže tam si naši chovatelé díky jeho rozloze pořádně zaběhali,“ uvedla tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Nejdůležitějším faktorem je zamezit volně žijícímu ptactvu v kontaktu nejen s chovanými ptáky, ale také zabránit jejich styku s krmivem a vodou. „Toto nařízení platí až do odvolání, takže jak dlouho to bude trvat, nikdo neví, ale minimálně měsíc po zlikvidování posledního ohniska. Bohužel, ohniska nákazy se stále objevují, a tím se doba prodlužuje,“ řekl veterinář Václav Poživil .

Kvůli přijatým opatřením zoo pozastavila i transporty několika ptačích druhů, aby došlo ke snížení rizik případných problémů. „Jedná se o přesun našich odchovaných mláďat zoborožců vrásčitých do Zoo Chester (UK) a Zoo Bojnice (SR) nebo dovoz kakadu moluckého ze Zoo Praha či loskutáka posvátného od soukromého chovatele,“ dodala Petra Padalíková.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*