Lukáš Konečný: Nechci se ušpinit

  •  

Nejúspěšnější český boxer, mistr světa a mistr Evropy, Lukáš Konečný pověsil svoje rukavice na hřebík. Rozhodl se přestat uštědřovat rány soupeřům, ale poprat se za své sousedy. Boxerský ring vyměnil za politické kolbiště. Chce být starostou Severní Terasy.

 Jste úspěšný boxer, mistr světa… Lidé sportovce uznávají, politiky naopak. Proč jste se rozhodl kandidovat v komunálních volbách na Severní Terase?
Člověk si říká, že to všichni dělají špatně a že by to dokázal lépe. Bydlím na Severní Terase už spoustu let. Myslím si, že to tady znám a vím, co by normální lidé, jako jsem já, tady chtěli a potřebovali. A když mám pocit, že by to šlo dělat lépe, tak proč to nezkusit.

Co podle vás lidé chtějí na Terase?
Je to spousta věcí. Problémem velkých sídlišť je, že lidé nemají kde parkovat. Na Terase je i málo akcí pro rodiny s dětmi. Problémem je i městská policie, která pokutuje lidi za maličkosti namísto toho, aby spíš hlídala, když někdo dělá nepořádek a podobně. Ze všech stran slyším stížnosti na strážníky. Určitě ale skvěle fungovali a pomáhali třeba v době povodní. Nic není jenom špatné nebo jen dobré.

Úspěšné sportovce lidé vnímají jako hrdiny. A pak si to zkazí, když…
…jdou do politiky a podělají si to…

 …protože se jdou špinit.
Politika je špinavá, já to také tak vnímám. Ale každý se nemusí ušpinit.

Takže proč do ní jdete i s rizikem, že si proti sobě poštvete fanoušky?
Protože se mi nelíbí, jak se to tady vede. Protože si myslím, že by to šlo dělat lépe. Že není nutné jenom okrádat lidi a hrabat si do vlastní kapsy. Myslím si, že to jde dělat tak, že poskytujete veřejnou službu. To není fráze, tak by to přece mělo být. Já to tak beru.
A samozřejmě, že s vědomím, že mám nějaké jméno, a to si nechci pošpinit. Jdu s kůží na trh. Jdu do politiky s tím, že chci dělat něco, za co se nebudu muset nikdy stydět. Za co dám ruku do ohně. A když něco nezvládnu, tak to přiznám. Celý život jsem žil férově a dokázal jsem se postavit ke svým dobrým výsledkům i ke svým chybám. Nikdo není neomylný. To neznamená, že jen moje názory jsou správné. Všechno je o diskuzích, kompromisech a každý problém se dá vyřešit, když se chce.

Jste připravený na to, že se můžete ušpinit?
Nejsem na to připravený. A špinit se nechci a nebudu.

A na nějaké rány pod pás v kampani připravený jste?
Zatím na mě nikdo nic nevytáhl. Nikdy. A myslím, že ani není co.

Může jít i o osobní invektivy. Na sociálních sítích se v souvislosti s vaší kandidaturou už objevila kritika. Že je snad žert, když boxer – s prominutím „vymlácená palice“ – chce být starostou.
S tím se setkávám často, že lidé říkají, že box není sport, že je to jen mlácení do hlavy, že boxeři jsou vypatlaní… Jen nevím, proč mi to nikdo neříká do očí.

Možná se bojí rány pěstí – a já jsem ten názor jen citovala…
Problémy mimo ring pěstmi neřeším, to se nebojte (smích).
Z mého pohledu to není pravda. Snažím se to dokazovat celý život a relativně úspěšně. Středoškolské vzdělání mám, vysokou školu jsem nedostudoval, ale nikoli proto, že bych byl vypatlaný, ale proto, že jsem už nezvládal spojit studium a vrcholový sport.

Na co se cítíte být expertem, pokud jde o vstup do politiky?
Fungoval jsem v komisi města pro sport. Politiku v našem městě i v republice vnímám dlouhodobě. A pokud se na radnici dostanu, určitě budu mít problém s tím, že se něco řekne a pak to neplatí. Protože u mě to tak není. Co řeknu, to platí. Nedělám žádné levárny.

Může být to, že jste doteď neměl s politikou nic společného, váš handicap ve volbách? Anebo naopak, že to může pomoci?
Nevím. Nemyslím si, že tohle je věc, která volby nějak zásadně ovlivní. Někteří lidé mě budou volit, protože mě znají, jiní mě volit nebudou, protože si myslí, že boxer je debil.

Co se to děje v boxerské branži, že řada boxerů vstupuje do politiky? Třeba Vitalij Kličko se stal starostou Kyjeva…
Kličkovi se i relativně divím, ale on je na Ukrajině známá persona, tak to beru, že se snaží využít svého jména.

Proč se divíte?
Protože on se pohyboval po celém světě, ale doma na Ukrajině téměř nebyl. Teď tam zůstává jako starosta Kyjeva.

Takže to není nějaký módní trend, že boxeři prchají do politiky, protože tam to chce ostré lokty?
To ne. Ale je pravda, že jich do politiky vstoupilo dost. Možná proto že jsou to úspěšní a známí lidé. Třeba boxer Manny Pacquiao byl zvolen do Sněmovny reprezentantů Filipín. Nebo ruský obr Nikolaj Valujev, který měří 213 centimetrů, vstoupil do politiky a sedí v ruské dumě. Víte, ač se to nezdá, tak ve sportu získáte spoustu zkušeností, které se hodí v politice. Je to logické zúročení těch poznatků.

Jaké zkušenosti například? Jakože boxer musí mít disciplínu, být i byznysmen…
Určitě. Jakmile děláte jakýkoli sport na vyšší úrovni, setkáváte se s řadou věcí, které se hodí do jakéhokoli oboru lidské činnosti a pro život. Například musíte mít disciplínu, sebekázeň, dodržet slovo, organizační schopnosti. Musíte mít kontakty s podnikateli, setkáváte se starosty, primátory, prezidenty a musíte reprezentovat, řešíte spoustu obchodních věcí… Jde o souhrn činností a schopností, které se v politice dají velice dobře využít.

Když jste zmínil prezidenta, musím se zeptat, proč jste podpořil Miloše Zemana v prezidentské kampani?
Přemýšlel jsem koho volit. A ze všech kandidátů mi vyšel nejlépe Miloš Zeman. Podporoval jsem ho proto, že jsem se dokázal ztotožnit s některými věcmi, které on prosazuje.

Co vašemu rozhodnutí kandidovat říkala manželka?
My řešíme doma společně všelijaké věci. Ona to ví a přijala to, nevymlouvala mi to. Jde o to si kandidaturu vyzkoušet a snažit se mít možnost ovlivňovat veřejné dění. Když jsem aktivně sportoval a byl hodně v zahraničí, neměl jsem na to čas. Teď ho mám a rád bych přispěl k tomu, aby se tady lidem žilo lépe.

Čím se vlastně živíte poté, co jste profesionální boxerky pověsil na hřebík?
Od doby, co jsem pověsil rukavice na hřebík, se toho moc nezměnilo vyjma toho, že už nemám zápasy. Mám kamarády, které trénuji, dojíždím do Prahy, kde ve fitku trénuji box a kondiční cvičení normální lidi. A jako manažer a trenér se starám o několik boxerů. Největší příjem mám z trénování v Praze a z restauratérství. Umím se o sebe a rodinu postarat.

Co vás to napadlo být restauratérem?
Šel jsem do toho s kamarádem. On má zkušenosti s vedením restaurací, já jsem byl v počátcích spíš jen investorem. Postupem času jsem se do toho zapojoval víc a víc.

Umíte třeba vařit?
To ne. Maximálně čaj a topinky.

Prý jste si ani jako aktivní boxer příliš neodříkal nezdravé jídlo.
Jídlo si dopřeju rád. Hranolky, tatarka, bůček se špenátem, tatarák, koleno a podobně.

Jak se rodilý Brňan dostal do Ústí?
Když mi bylo osm let. Bylo to kvůli tátovi, který se stěhoval za prací. Byl boxer a v Ústí někdy v roce 1986 byly nejlepší podmínky v republice.

Neuvažoval jste někdy v kariéře, že byste se přestěhoval z Ústí do zahraničí? Třeba do Německa, kde byla vaše týmová stáj?
Ne. O přestěhování do Německa jsme nikdy neuvažoval. Jsem nacionalista. A v Ústí mám mnoho přátel.

Jaký máte vztah k Ústí?
Prožil jsem tady téměř celý dosavadní život. Je tu nádherná příroda. Mám to tady rád.

Když chcete vyrazit na rodinný den, kam se v Ústí vydáte?
Bydlím přímo pod Erbenovou vyhlídkou, chodíme tam často. A taky do zoo, na Mariánskou skálu i na Blansko.

PROFIL:
Lukáš Konečný se narodil 19.7.1978 v Brně. V osmi letech se přestěhoval do Ústí nad Labem a v té době začal chodit na tréninky boxu. První zápas absolvoval ve 12 letech. Stal se 4x mistrem republiky v juniorech a 5x v seniorech. Amatérskou kariéru ukončil po Olympiádě v Sydney roku 2000. Kariéru mezi profesionály zahájil v Německu. V roce 2010 získal titul mistra Evropy a o dva roky později se stal mistrem světa organizace WBO. Za dobu své profesionální kariéry si vysloužil přezdívku Chirurg. V roce 2000 se oženil a s manželkou Jaromírou mají tři dcery – Andulku a dvojčata Jaromíru a Barborku. Mezi jeho koníčky patří především sport.
V říjnových komunálních volbách kandiduje za UFO-Ústecké fórum občanů na starostu Severní Terasy a do ústeckého zastupitelstva.

 

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*