Ústecký půlmaraton se poběží 16. září

  •  

Sedmý ročník Ústeckého půlmaratomu organizátoři naplánovali na 16. září. Na start hlavního závodu se postavím 3700 běžců, o sto více než loni. Rodinný běh je pak určený pro tři tisíce závodníků. Trasa závodu bude stejná jako loni.

„Zhruba třetina registrací je již vyprodaná,“ uvedl koordinátor závodu Tomáš Mirovský. Kdo z elitních běžců nastoupí na start zatím pořadatelé nevědí. „Vždycky jsme deklarovali, že nejlepší světové vytrvalce chceme přilákat i na naše regionální půlmaratony. Od loňského září už nemůže nikdo pochybovat, že tomu tak doopravdy je a já jsem rád, že se Ústí zařadilo po bok takových měst, jako je Řím, Milán nebo Cardiff,“ Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech. Ústecký půlmaraton bude v přímém přenosu vysílat Česká televize.

Na start rodinného běhu se určitě postaví primátorka Věra Nechybová s vnučkou, stejně jako loni. „Skutečně se upřímně těším na další ročník ústeckého půlmaratonu. Troufám si říct, že jde o nejoblíbenější sportovní akci ve městě, která rozběhala všechny věkové kategorie na rodinném běhu, v hlavním závodu i ve štafetách. Jsem pyšná, že jsme součástí seriálu běžeckých závodů, jsem pyšná na naši zlatou známku mezinárodní atletické federace IAAF a jsem pyšná, že jsme spolupořadateli i podporovateli závodu. Osobně se těším na nepopsatelnou atmosféru závodu, na elitní běžce, na všechny účastníky závodu, na báječné publikum. Bude to pro mě a pro město další krásný zážitek,“ uvedla.

Organizátoři z týmu RunCzech v Ústí nad Labem kromě samotného půlmaratonu pořádají ještě jeden závod – tím je semifinálové kolo Juniorského maratonu. Největší běžecký závod pro studenty středních škol z celé České republiky se v Ústí od OC Forum na Kostelním náměstí poběží v úterý 25. dubna. Neziskový projekt organizátorů RunCzech běžecké ligy má za cíl rozběhat středoškolské studenty po celé České republice, což se rok od roku daří více a více. Registrace do Juniorského maratonu je navíc zdarma. Do Juniorského maratonu se může zapojit každá střední škola z České republiky i zahraničí. „Stačí dát dohromady desetičlenný tým, ve kterém musí být tři dívky. Každý člen týmu pak běží štafetový úsek o délce 4,2 kilometry, dohromady studenti zdolají trať celého maratonu,“ vysvětlil Bojan Nanković z týmu RunCzech. Dále už v podstatě stačí jen přihlásit tým na stránkách www.runczech.com/jmc a přijet na semifinálové kolo do Ústí nad Labem.

V rámci Juniorského maratonu v Ústí nad Labem rovněž dojde k vyhlášení vítězů soutěže, kterou připravilo město ve spolupráci s organizátory. Od 6. března bude na webových stránkách a facebooku města spuštěna soutěž o tři registrace na hlavní závod Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem 2017. Až do 31. března mohou zájemci zasílat odpovědi na čtyři soutěžní otázky na e-mail info.stredisko@mag-ul.cz. Do emailu je potřeba uvést Předmět: Soutěž 1/2Maraton a v textu Kontakt (jméno, adresa, telefon) a odpovědi na soutěžní otázky.

Během zářijového závodu se bude v Ústí natáčet film Úsměvy smutných mužů v režii Dana Svátka. „Velkou část filmu Úsměvy smutných mužů podle stejnojmenné knihy Josefa Formanka jsme se rozhodli natáčet v Ústí nad Labem, a to z mnoha důvodů. Ve městě, i v celém kraji, jsou úžasné lokace, které chceme pro náš příběh využít a s jejichž nalezením nám pomohla místní Filmová kancelář, která se stará i o další praktické záležitosti spojené s natáčením. Součástí filmového příběhu je i Mattoni 1/2Maraton, kde chceme většinu záběrů natáčet přímo během závodu. Běh je totiž v našem filmu velké téma, a tak se spolupráce s týmem RunCzech, stejně tak propojení s Ústím, přímo nabízí, a jsme za ně rádi,“ vysvětluje režisér Dan Svátek. Na startu závodu by se pak měl objevit rovněž spisovatel a nadšený běžec Josef Formánek a někteří herci.


  •  

1 komentář u Ústecký půlmaraton se poběží 16. září

  1. Nic proti tomuto závodu, ale docela by mě zajímalo, který idiot rozhodl o zablokování hlavní trasy do Ústí nad Labem. Dojíždím do práce 40 km,v 8 hodin ráno jsem doma a po třetí musím opět vypadnout. Již vloni jsem to měl za „A“, protože jsem nemohl se dostat na noční včas. A potrzení mi magistrát odmítl vydat. A letos to bude to samé. 🙁 Začínám nenávidět tento závod a magistrát za mizerné zajištění.

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*