Město v letošním roce více rozkvete

  •  

Ústí nad Labem má letos ozdobit řada květin. Zahradníci již chystají truhlíky, závěsné pyramidy, nádoby na mobilní zeleň a další nově upravené plochy. Ty rozkvetou v květnu, krátce po zmrzlých.

„Letos budou zkrášleny i jiné ulice po městě pomocí závěsných květináčů a květinových pyramid. Měly by kvést po celé léto až do podzimu. Vzhledem k tomu, že přímo v centru města chybí záhony zeleně, jediná možnost jak ji nahradit je právě pomocí mobilních nádob, které jsou celkem rovnoměrně po centru rozmístěny,“ uvedla mluvčí města Romana Macová.

Přes léto tak ve městě kvetou letničky, v zimě macešky a brzy zjara cibuloviny. „Velké překvapení bude čekat na veřejnost zejména teď na jaře, kdy se na výše zmíněných upravovaných místech objeví různé druhy cibulovin, jako jsou tulipány, narcisy, krokusy, a to v různých barvách. Ale záhony také budou zdobit méně tradiční cibuloviny jako okrasný česnek nebo liliochvostec. Závěsné květníky a pyramidy ozdobí celkem 938 kusů letniček, například pelargoniea petunie. Do mobilní zeleně přijde celkem 596 kusů letniček jako aksamitníky, šalvěj či petunie. Dále již nakvétá 880 kusů cibulovin, a to v nově upravených plochách na podzim – u OD LABE, okružních křižovatek Dobětice a Klíše Hvězda,“ dodala.

Na tento rok jsou již připraveny další úpravy zeleně, a to zejména podél komunikací. Současný zelený pruh v ulici Panské se promění v pruh osazený trvalkami a okrasnými travami, jako mulč bude použit tmavý štěrk.

První snaha o rozšíření květin v městských ulicích se objevily před několika lety při úpravách kruhových objezdů. Nejvýraznější změnou zatím prošel kruhový objezd pod Větruší. Letos zde proběhne také instalace speciálního osvětlení, kdy budou nasvíceny skupiny kamenů a zajímavé solitéry. Již několik let je květinová výzdoba zajištěna také na kruhovém objezdu na Severní Terase u Alberta.

V minulém roce proběhly úpravy na dalších kruhových objezdech, a to vždy s úmyslem oživení a zvýraznění plochy. Na kruhovém objezdu na Klíši se trávník změnil v plochu plnou květin, a to jak v létě, tak v zimě. Kruhový objezd na Doběticích prošel celkovou opravou s tím, že se snížil a nechal se osadit nižšími druhy rostlin a okrasnými travami. Nakonec se osvědčilo také použití závěsných květináčů uprostřed kamenného kruhového objezdu, kdy dvě patra přepadajících letniček plochu oživily po dobu léta a časného podzimu.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*