Obžalovaný v kauze unesených dětí z trpí sexuální deviací

Únosce dětí před budovou ústeckého soudu Foto: ČRO Sever/L. Valášková
  •  

Pobyt obžalovaného muže na svobodě je pro společnost nebezpečný. Tvrdí to soudní znalci, kteří dnes vypovídali před ústeckým krajským soudem v kauze unesených dětí z Litoměřicka. Podle obžaloby držel šestatřicetiletý muž chlapce a dívku v garáži na ústeckém Střekově. V případě uznání viny mu hrozí až 12 let vězení. 

„Motivace stíhaných skutků je s velkou mírou pravděpodobnosti podmíněna sexuálně deviantním zaměřením vyšetřovaného,“ uvedla před soudem psycholožka Štěpánka Tůmová. Podle závěru znalců trpí obžalovaný muž závažnými psychickými poruchami. Při vyšetřeních ale muž se znalci nespolupracoval.

Sexuální deviací trpěl zřejmě už dřív

„Mohl trpět sexuální deviací objektu, a to heterosexuální pedofilií. Je pravděpodobné, že touto poruchou mohl trpět i v minulosti, byť nebyla prokázána,“ vysvětlil psychiatr Michal Hessler. Ten také pro obžalovaného navrhnul zajišťovací detenci. Znalci se shodli na tom, že pobyt obžalovaného na s svobodě by byl nebezpečný.

„Resocializaci hodnotím jako výrazně ztíženou, projevuje se jako osoba s vysokým rizikem selhávání do budoucnosti,“ dodává psycholožka Štěpánka Tůmova.

Rodiny se s traumatickým zážitkem vyrovnávají pomalu

Před soudem dnes také vypovídala matka uneseného chlapce. Popsala, jak po dětech pátrali i to, jak jim napověděl zašifrovaný dopis uneseného chlapce. Zopakovala, že během pátrání nebyla spokojená s prací policie. „Ta pochybení tam podle mě určitě byla,“ okomentovala.

Pochybení policistů ale vyvrátili dvě kontroly. K soudu přišel i unesený hoch, který s událostí pomalu vyrovnává: „Je jasné, že to pořád budu mít v hlavě. Na to se zapomenout nedá. Je to něco, co se nestává běžně, je to hnusná vzpomínka, ale věřím, že začas to bude v pohodě, jako dřív,“ přeje si.

Soud projednal také další část obžaloby. Vyslechl matku další dívky, kterou si měl obžalovaný tajně natáčet. Šestatřicetiletý muž se jednání neúčastní. V dopisech zaslaných soudu ale uvedl, že svých činů lituje. Verdikt v kauze unesených dětí padne ve čtvrtek 6. dubna.

ČRO Sever/Jan Bachorík


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*