Univerzitní festival se rozjíždí

Fotografie: Dny vědy a umění 2016; autor: Josef Růžička
  •  

Ústecká univerzita pořádá druhý ročník univerzitního festivalu Dny vědy a umění. Velkolepě pojatá akce obsadí ve dvou dnech Kostelní náměstí i Hraničář. Akce se uskuteční 17. a 18. května.

Akce s dvanáctiletou tradicí představí univerzitní tým veřejnosti v plné sestavě všech osmi fakult a Vědecké knihovny UJEP. Do dvou dnů univerzita shromáždila vše zajímavé, čím se fakulty zaobírají, a sestavila program toho nejlepšího, co může venku i v přednáškových sálech ukázat.

Ve středu, 17. května, od 10:00–18:00 h, bude probíhat před OC Fórum v Ústí nad Labem univerzitní festival. Pro Kostelní náměstí je připraven skutečně nabitý vědecko-populární program, který doplní zábavní stage. Ta nabídne kapely, box, sbory, šerm, chemické pokusy, biketrial, Freedom, zajímavé rozhovory s účastníky Univerzity třetího věku či organizátory Teen Age Univerzity a poutavou popularizaci vědeckých i nevědeckých témat.

„Hlavní program festivalu je soustředěn do devíti stánků kolem OC Forum. Tady fakulty předvedou, čemu se věnují a co umí nejlépe. Většinu z toho si na místě bude možné vyzkoušet, osahat nebo prožít na vlastní kůži,“ říká Michal Červenka, hlavní organizátor festivalu.

O zábavu nebude nouze, neboť v doprovodných zónách bude možné sledovat a zkoušet biketrialové exhibice, šermířské zápasy, psychomotorické legrácky či zábavnou lehkoatletickou dráhu. Festival se také neobejde bez balónků, bez nichž žádná akce není pořádnou akcí.

Pro milovníky přírodních a technických věd bude připraveno pozorování Slunce, experimenty s vakuem, Leonardův most, chemické pokusy, roboti a ukázky jejich programování, exkurze do nanosvěta či DNA.

Tělo a jeho dovednosti je další okruh „vědy“, jejíž široký záběr bude prezentován například simulací handicapu, testy zdravého životního stylu a INBODY měřením, na komunikaci s kojencem, anglickým twisterem, psychomotorickými aktivitami, zkouškami těhotenského stavu nebo ukázkami správné resuscitace.

V oblast Her a sportů univerzita připravila orientační běh, bodypump exhibice, šifry, (z)vážení knih, hlavolamy, piškvorky, sudoku, hledání matematiky… v případě příznivého počasí proběhnou ukázky práce s dronem.

V kategorii Umění budou na místě grafické a komiksové dílny, fotoateliéry, ukázky umění v rukách studentů apod.

„Ostatní ze světa UJEP“ přiveze na Kostelní náměstí termokameru a 3D tisk, virtuální svařování, ukáže, jak přepsat jméno do cyrilice, nabídne středověké cukroví, ukáže zkameněliny a artefakty z cest. Nebude chybět Chill out zóna.

Čtvrtek, 18. května, je soustředěn do bývalého kina Hraničář, kde UJEP po loňském úspěchu opět nabídne veřejnosti zdarma přednášky špičkových odborníků. Program, který moderuje Martin Kočárek, se rozjede v 16:20 h a představí jedny z nejlepších rétorů z UJEP. Jejich výstupy jsou připraveny tak, aby byly co možná nejzajímavější a aktuálně přínosné. Které to budou?

Spolupráce mezi člověkem a robotem (16:30 h)

Gustav Mistrík přivádí téma umělé inteligence a její interakce s člověkem v historicky významném okamžiku, kdy přechází do nejpřirozenější podoby – porozumění lidské řeči. Na této úrovni se zcela mění význam slova Robot. Co diváky čeká? To prozradí člověk, který stojí za vývojem robotického mozku METILA®.

Mikročipy – když se vám nano dostane do mozku (cca 17:00 h)

Přednáška Jana Bendy je věnována jednomu z nejmladších psychologických oborů – nanopsychologii. Jan Benda ve stručnosti porovnává rozdíly v činnosti mozku a počítače a prozradí, jak lze ovlivnit lidskou psychiku pomocí nanočipů či jaké jsou jejich výhody a rizika pro duševní život a sociální vztahy.

Abychom mohli žít, musíme se hýbat (cca 17:45 h)

Tereza Louková umí poutavě hovořit o tom, jak propojit psychiku a pohyb z hlediska jejich využití v oblasti osobnostního rozvoje. Ukáže, jak je možné zvýšit citlivost k sobě samému, svému tělu a uvést zdravé duševní i tělesné procesy do pohybu. Tereza ví, jak je důležité věnovat pozornost sobě, svému tělu a respektovat jeho potřeby.

Když se na svět díváte jinak, můžete třeba stopovat letadla (cca 19:00 h)

Za Stanislavem Gálikem stojí velký příběh. Když narazíte na muže, kterého třeba jen napadlo stopnout si letadlo, máte jistotu, že jeho přednáška vás rozhodně nudit nebude. Inspirativní muž, kterého úspěchy i neúspěchy v osobním i profesním životě nasměrovaly na netradiční životní cestu, prozradí, proč vyměnil svou úspěšnou firmu za zaměstnaneckou pracovní smlouvu a stravenky a kde se dá najít práce snů.

Tajný život banánu – alternativní potravinové sítě (cca 19:40 h)

Vladan Hruška zaměří svoji pozornost na proces globalizace, zejména na to, jak propojuje jednotlivá místa na planetě a jak mezi nimi dochází k nerovnoměrnému rozdělení peněz. Taková propojení představí jednoduše na banánu. Ukáže, jaký podíl na celkové ceně produktu zůstává v místech každého z článků pouti banánu k zákazníkovi.

Politický extremismus a radikalismus dneška (cca 20:20 h)

Jan Charvát se zabývá extrémismem, radikalismem a populismem, termíny často užívanými v médiích i na sociálních sítích. Zamyslí se, zda  mají tyto pojmy v současnosti ještě nějaký význam, nebo jsou to už jen bezobsažné nálepky používané v politickém soupeření. Uvidíte, že pohled politologie na tuto věc, je nesmírně zajímavý.

Program a podrobné informace naleznete na: dvu.ujep.cz

UJEP Ústí nad Labem


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*