Víte, že Ústí povýšil na město už Přemysl Otakar II.?

  •  

Na zalesněném čedičovém vrchu asi 6 kilometrů od Ústí nad Labem je zřícenina hradu Blansko. Hrad byl prvně zmíněn v roce 1401 jako Blankenstein. Od počátku 15. století byl v držení Vartenberků. Na konci 16. století bylo panské sídlo přeneseno z Blanska na zámek v Krásném Březně. Hrad se pak používal jako vězení a od třicetileté války chátral. Dnes jsou zde dochovány zbytky hradního paláce s torzy bašt a věže.Z vyhlídkové plošiny je daleký kruhový výhled na České středohoří, Lužické hory a Tiské stěny.

Na místě dnešního zámku stával v minulosti panský dvůr s tvrzí. Do roku 1867 se obec původně jmenovala Březnice, ještě dříve Březník. První písemná zmínka je v listině knížete Spytihněva II. z roku 1057. Před rokem 1600 nechal postavit na místě původní tvrze Rudolf z Býnova renesanční zámek. V roce 1730 byl zámek přestavěn v barokním slohu Ludvíkem Richardem Cavrianim. V 19. století byla budova rozšířena o nové křídlo s balkonem. V současné době je zámek v majetku Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem. V roce 2011 byla dokončena rozsáhlá rekonstrukce zámku. V objektu sídlí Národní památkový ústav a zámek slouží také ke kulturním účelům (pořádání výstav apod.).

Přemysl Otakar II. povýšil Ústí na město, pravděpodobně v polovině 13. století. Výsady, které město dostalo od svého zakladatele, potvrdil a rozšířil Jan Lucemburský. Město se řídilo magdeburským právem, mělo svobodné právo plavby i právo mílové.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*