Ústí musí zlepšit svůj obraz a myslet na své obyvatele

  •  

Od svých šesti let bydlí zastupitelka Květoslava Čelišová, matka čtyř dětí, v Ústí nad Labem. Má sedm vnoučat.
Ve volbách v roce 1990 byla zvolena poslankyní České národní rady a do parlamentních lavic ji voliči posílali nepřetržitě až ro roku 2006, kdy už nekandidovala. Zároveň se pohybovala v ústecké komunální politice, na kterou se chce soustředit. Je lídrem ústecké kandidátky KSČM. Jejím krédem je: Musíme si pomáhat.

V podstatě od rozpadu koalice ČSSD-ODS na ústecké radnici jste v jakési tiché koalici se sociální demokracií…

Nejsme. Celé ty čtyři roky jsme v opozici. Ale od doby, co se rozpadla oranžovo-modrá koalice, s námi vedení města hrálo fér a otevřeně informovalo. Řadu věcí, které jsou ku prospěchu obyvatel Ústí, jsme mohli navrhovat a prosadit.

Které například?

Prosadili jsme vyřazení projektů, které by město dále enormně zadlužovaly, začalo se šetřit, rozumně investovat, zrušily se nevýhodné smlouvy, zprůhlednila výběrová řízení. V elektronických aukcích se zlevnila řada projektů jako například rekonstrukce plavecké haly. Město počítalo až s 240 miliony, nakonec právě díky transparentnímu výběru zaplatí o téměř 40 milionů méně. Nedokáži si představit, jak by takto průhledné zadávání zakázky mohlo projít v době, kdy na magistrátu vládla ODS s ČSSD. Město šetří miliony korun i na tom, že nakupuje elektřinu prostřednictvím Českomoravské komoditní burzy.

Takže se Ústí dostává do lepší finanční kondice?

V dobré finanční kondici není. Ale zastavili jsme další zadlužování, rozpočty města už nejsou schodkové a město začalo splácet velké úvěry z dob primátorů ODS Petra Gandaloviče a Jana Kubaty. Není dořešena hrozba arbitráže související s výstavbou Mariánského mostu. Kdyby ekonomicky postupovaly především předešlé městské vlády, bylo by město v perfektní finanční kondici, nikoli s miliardovým dluhem.

Jaké jsou největší problémy, které se nedaří řešit?

Město potřebuje zlepšit svůj obraz. Ústí je krajské město, které dosud moc nemyslelo na své obyvatele. Nemáme aquapark, víceúčelovou halu zato máme kráter na Mírovém náměstí, mizející odtěžovanou dominantu a předraženou lanovku. Přestože máme v Ústí univerzitu, mladí lidé tady nezůstávají a nezakládají rodiny. Ústí potřebuje najít příležitosti, jak nalákat do města velké investory, kteří nahradí zaniklé podniky a vzniknou nová pracovní místa. Tyto firmy navíc pomohou i sportu a kultuře. Je třeba řešit vztah k nepřizpůsobivým obyvatelům. Vždyť jsou lokality jako Předlice nebo Mojžíř, které kromě nepořádku, narušování klidu, ovlivňují nepříznivě i ceny nemovitostí, které jsou většinou v majetku Ústečanů. A to je jen zlomek.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*