Oslavy pro lidi i pro zvířata

  •  

V sobotu 7. října se v ústecké zoologické zahradě bude slavit. „Stejně jako v minulých letech i letos využíváme první říjnový víkend nejen k připomenutí Světového dne zvířat (4. 10.), ale zároveň i jako poděkování adoptivním rodičům, patronům a dalším příznivcům naší zoologické zahrady, toto propojení nám připadá symbolické,“ vysvětluje tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Tato akce ovšem není určena pouze pozvaným, do odpoledního programu se mohou zapojit i všichni příchozí.

„Odpolední program u restaurace Koliba začíná již ve 13.00 hodin vystoupením hudební skupiny Nepitch Band, která přispěje k pohodové atmosféře a uvede další program,“ popisuje pracovník útvaru kontaktu s veřejností Matěj Kynšt.

„Slavnostní zahájení včetně poděkování a předání ocenění proběhne ve 14.00 hodin, poté dojde k požehnání zvířatům i celé zoologické zahradě od zástupce Diecéze Litoměřice, pověřeného kněze R. D. Mgr Tomasze Dziedzice, který přijal pozvání na tuto akci, vždyť oslavy Světového dne zvířat se pojí s osobou svatého Františka z Asissi,“ říká Matěj Kynšt.

Následovat bude další program – dog dancing (Irene Wild), vystoupení stepařů (Crock 14), ukázka zvířat a další část hudebního vystoupení. Zoo poprvé navštíví zpěvačka Eva Pilarová, která povypráví o svém vztahu ke zvířatům. Mezi příznivce zoo patří od roku 1996 i zpěvačka Petra Černocká se svým manželem Jiřím Pracným, kteří podporují samici orangutana bornejského Ňuninku.

Myšlenka finanční podpory zoo formou adopce, tedy příspěvku na krmení zvířat, vznikla v roce 1990 z iniciativy tehdejšího ředitele MVDr. Vladimíra Mikulici. V roce 1991 bylo uzavřeno prvních osm smluv a v dalších letech přibývalo zpočátku cca 30 zájemců ročně.

„V současné době máme za posledních 12 měsíců 124 adoptivních rodičů, kteří zoologické zahradě věnovali 398.400 Kč. Jedná se o soukromé osoby, firmy či školní kolektivy. Mezi nejoblíbenější zvířata patří menší šelmy či primáti, tropické žabky, sovy, papoušci, plazi (želvy, ještěři, hadi…), nejvíce smluv je uzavřeno na částku mezi 1.000 a 5.000 Kč,“ přibližuje Petra Siládi, která má adoptivní rodiče i patrony na starosti.

„Projekt patronů vznikl před šesti lety, tedy v roce 2011. Snahou bylo vyjít vstříc těm, kteří mají oblíbené konkrétní zvíře, ale nedisponují tak vysokou částkou na krmení. Většinou se jedná o příspěvek ve výši 1.000-2.000 Kč, oblíbené jsou velké šelmy, orangutani či sloni. Patronů máme za posledních 12 měsíců celkem 37 a přispívají částkou 130.000 Kč“ dodává na závěr Petra Siládi.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*