Plány na stavbu skladu olejů v ústeckém Vaňově se musí přepracovat

  •  

Pražská společnost je nucena přepracovat plány na stavbu skladu olejů v ústecké čtvrti Vaňov. Se záměrem výstavby tamní lidé nesouhlasí. V plánovaném areálu se má skladovat až 8 milionů litrů nafty a olejů. Podle ústeckého krajského úřadu však chybí v dokumentaci EIA některé důležité údaje.

„Třeba je nutné nově zpracovat a připravit bezpečnostní opatření v případě havárie, jaké jsou vlastně rizika havárií a jak to bude zabezpečeno, nebo také veškerá zdravotní rizika pro skupinu obyvatel v místě toho záměru,“ vysvětluje některé z důvodů pro Český rozhlas  Lucie Dosedělová z ústeckého krajského úřadu.

Překladiště minerálních olejů by mělo vyrůst ve veřejném přístavišti Vaňov. S tímto záměrem pražské společnosti nesouhlasí jak zastupitelstvo města, tak obyvatelé Vaňova. Podle různých variant by se ve Vaňově mělo skladovat od 4 do 8 milionů litrů nafty a olejů.

„Je potřeba doplnit, jak to bude s navýšením dopravy, jak to bude s hlukovým omezením, a také lépe popsat aktuální stav a konkrétní příklady. V tuto chvíli jsou tam jen obecné počty, ať už se to týká dopravy, nebo hluku,“ dodává Lucie Dosedělová.

Tyto podrobnosti má firma do dokumentace doplnit. Na to teď má nejdéle tři roky a mezitím podané připomínky lidí z Vaňova i úřadů platí. S plánovanou výstavbou nesouhlasí také město Ústí nad Labem.

„Naše stanovisko držíme dál. Nelíbí se nám to, nechceme tam ten sklad mít, a ve své podstatě je to pořád v rozporu s územním plánem, tudíž tam držíme stejnou linii,“ vysvětlil náměstek ústecké primátorky Pavel Dufek.

Změna územního plánu je také podle lidí z Vaňova pojistka, aby se nic podobného poblíž Masarykových zdymadel stavět nemohlo. S tímto požadavkem se už před časem obrátili na město.

„My jsme podrobně popsali, co bychom rádi. Je to názor 99% občanů Vaňova, ale nejen jejich. Je to náš názor, a ten je neměnný. Chtěli bychom tady prostor pro sport a rekreaci,“ uvedl Julius Beres ze spolku Občané Vaňova.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*