Radnice nechtějí problémové lidi, nedají jim na doplatky na bydlení

  •  

Vytipované ústecké části chtějí zavést novinku, která má pomoci zastavit příliv sociálně slabých a problémových lidí. Nově příchozí v těchto lokalitách nedostanou doplatky na bydlení.

Ústecký magistrát obdržel čtyři žádosti (z Trmic a dále z radnic obvodů Neštěmice, Střekov a Ústí n. L-město) a rada města návrh těchto lokalit vzala na vědomí. Jedná se o dvacet dva lokalit. Ústecký magistrát vydal seznam domů, kde chce zavést tzv. opatření obecné povahy, takže se tam nebudou vyplácet doplatky na bydlení těm, co se tam nově nastěhují.

„Několik měsíců magistrát podrobně pracoval na lokalitách, které vytipovaly městské obvody. Ve spolupráci s OSPOD (orgán sociálně právní ochrany dětí), městskou policií a policií ČR, které poskytly statistiky přestupků a přečinů, byly zaměřeny lokality s nežádoucími sociálními jevy. Do těchto lokalit po vyhlášení opatření by úřad práce neměl vyplácet doplatky na bydlení osobám nově příchozím,“ říká Romana Macová, mluvčí ústeckého magistrátu.

V centru města se to bude týkat lidí, kteří se nově přistěhují do problémových domů v Hrnčířské a Masarykově ulici. Na Střekově se bude omezení týkat dvou ubytoven.  Doplatky na bydlení nedostanou také lidé na problémovém sídlišti Mojžíř, kde je na opatření navržena jedna celá ulice. Omezení dávek se ale nejvíce dotkne části Předlice, která je považována za vyloučenou lokalitu dlouhodobě. Tam magistrát navrhuje zavést opatření v ubytovnách i v domech soukromých majitelů.

Kdy přesně začne opatření platit, zatím není jasné. Momentálně běží měsíční lhůta, během které se k návrhu mohou vyjádřit vlastníci domů.

Městské obvody žádaly toto opatření i na dalších místech, ale zatím radnice s částí svých návrhů neuspěly. Takže doplatky na bydlení budou stále moci čerpat lidé v ulicích Svádovská a Na Břehu nebo ve Studentské ulici.  Magistrát však slibuje, že výběr lokalit lze upravit

Město Ústí nad Labem využitím této vyhlášky, dává najevo, že se už nechce nadále stávat cílovou stanicí sociální turistiky za dávkami hmotné nouze, za doplatkem na bydlení. A nezodpovědní majitelé vybydlených nemovitostí, kteří provozují obchod s chudobou, budou mít omezenější přístup k finančním prostředkům státu prostřednictvím osob sociálně slabých.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*