Ústí chce zkusit provoz autonomních vozidel

  •  

Jako první české město chce Ústí nad Labem vyzkoušet provoz autonomních vozidel. Město zvažuje, že by se zde autonomní vozidla testovala a rada na to uvolnila 1,5 milionu korun. Využívání moderních technologií tak přispěje ke zlepšení běžného života.

„Cílem je zajištění zdrojů na zpracování studie proveditelnosti U „Smart“ Zone v Ústeckém kraji, včetně ověření možnosti zřízení testovacího polygonu v kraji. Studie by měla být za 2 miliony korun. Součástí studie proveditelnosti na testování autonomních vozidel bude jasný závěr, jestli a kam umístit jízdy autonomního autobusu. Provoz samořiditelných autobusů má být jen jednou z částí projektu, který chce z Ústí udělat průmyslové centrum rozvíjející se technologie autonomních dopravních prostředků,“ popisuje mluvčí magistrátu Romana Macová.

Dalším bodem je umožnění automobilkám testovat jejich technologie ve městě nebo na dálnici D8. Na výzkumech se má podílet i ústecká Univerzita Jana Evangelisty Purkyně. Výběrové řízení na zhotovitele studie bylo vyhlášeno a studie by měla být hrazena ze Státního fondu dopravní infrastruktury.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*