Dalších šestnáct nakažených žloutenkou

  •  

Lékaři v Ústí nad Labem evidují šestnáct nových pacientů nakažených žloutenkou typu A. Epidemie bohužel zatím nepolevuje. Od jejího vypuknutí se do konce druhého lednového týdne nemocí infikovalo celkem 374 lidí.

„Ve druhém kalendářním týdnu 2018 jsme evidovali 16 nových onemocnění. Jednalo se o 13 vyhledaných z jedné rodiny a 3 jsou bez známé souvislosti.  Celkem to dělá 374 nemocných od začátku epidemie,“ říká Lenka Šimůnková, ředitelka Krajské hygienické stanice.

Město proto bude nadále posílat školám peníze na nákup dezinfekčních prostředků.

„Školám Krajská hygienická stanice nařídila s okamžitou platností používat k mytí rukou mýdlo v dávkovači a k utírání rukou důsledně používat jednorázové ručníky. Dalším zvýšeným nákladem na zajištění hygienických prostředků, je požadavek na zvýšenou hygienu v prostorách,“ vysvětluje mluvčí magistrátu Romana Macová.

Virus se vylučuje stolicí a vniká do těla ústy. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže. Lékaři proto stále doporučují dodržovat základní hygienické návyky – zejména důkladné mytí rukou.

„Virem hepatitidy A se může nakazit každý. Do nemocnice přicházejí lidé, kteří nepocházejí jen z vyloučených lokalit, nevědí o žádném kontaktu s nemocným a jsou překvapeni, že se nakazili“, říká primář Infekčního oddělení Pavel Dlouhý.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*