Severní Terasa bude mít další byty a propojuje parky

  •  

Místostarosta Severní Terasy a náměstek primátorky Pavel Dufek (UFO) potvrzuje plány na bytovou výstavbu v obvodu.

Na Severní Terase řadu let neprobíhala nová výstavba. Nyní zde mají vyrůst nové bytové domy, soudě podle informací od developerů. Je to skutečnost, nebo jejich zbožné přání?

Zvažujeme umožnit stavbu dalších bytových domů na našich pozemcích. Ve spolupráci s městským architektem jsme připravili předběžnou studii na prostor za budovou bývalého hotelu Máj. Mohly by zde vyrůst domy s bydlením vyšší kategorie.

Je poptávka po takovém bydlení? Některé podobné projekty v Ústí nad Labem nebyly úspěšné vzhledem k nízké hladině příjmů obyvatel.

Takových bytů je v našem městě nedostatek. Poptávka je evidentní na straně velkých firem a příchozích investorů. Ti totiž mají problém se zajištěním bydlení pro své zaměstnance. Chtějí-li v Ústí nad Labem zaměstnat střední a vyšší management s vyššími příjmy a vyššími nároky na kvalitu bydlení, nemohou najít odpovídající byty. Chceme udržet pro Severní Terasu kredit dobrého místa pro bydlení bez větších negativních jevů. Ke stávající panelové zástavbě chceme přidat bydlení vyššího standardu.

S bydlením souvisí i udržovaný veřejný prostor, relaxace, parkovací místa…

Chceme propojit jednotlivé části obvodu a hlavně jeho místa pro relaxaci a sport tak, aby bylo snazší pro obyvatele pohybovat se po celé Severní Terase bez bariér.  Máme studii na zajímavé řešení propojení centrálního parku s hřištěm u sektorového centra pro chodce, bruslaře i cyklisty přes Krušnohorskou ulici s frekventovanou silnicí přemostěním. Je to komfortní a bezpečné řešení i s ohledem na pohyb dětí. Předpokládaná cena je 40 milionů korun, ale při soutěži zakázky bychom jistě dosáhli ceny nižší.  Již v letních měsících budeme instalovat do parku nový centrální herní prvek. Ten původní nebyl až tak kvalitní, aby vydržel delší dobu a kvůli bezpečnosti jsme jej museli pro děti uzavřít. Nový prvek by měl být větší, pro více dětí, se skluzavkami, tobogány, lezeckými stěnami a dalšími herními prvky. Chceme také upravit plochu zanedbaného parku mezi Mírovou a Makovou. Mohla by tam vzniknout naučná stezka s lavičkami a vodními prvky, malé arboretum s označenými květinami, keři a stromy, která by kromě relaxace sloužila školkám a školám pro vzdělávání.

A akutní problém s nedostatkem parkovacích míst v obvodu vyřešit dokážete?

Kvůli přípravě územního plánu, při kterém bychom neměli provádět změny toho stávajícího, je to problém. Ústecké zastupitelstvo by muselo schválit dílčí změnu územního plánu. Myslím, že v tomto případě je to vhodné, jde o veřejný zájem a časovou tíseň. Máme studie na prosté rozšíření parkovacích míst úpravou stání s minimálními stavebními úpravami. Věřím, že to zvládneme.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*