V zoo mažou slonicím uši proti omrzlinám

  •  

Mrazivé počasí se nevyhnulo ani zoologické zahradě. A jak se toto počasí líbí jejím obyvatelům? Ústecká zoo chová od prosince loňského roku nový druh, tučňáky brýlové. Tyto „ptáky ve fráčku“ si obecně většina lidí spojuje s krajinou věčného sněhu a ledu, ale není to tak jednoznačné.

„Tučňáci druhu Spheniscus demersus hnízdí celoročně na pobřeží jižní Afriky, takže velké mrazy nemají moc v lásce. Našich deset jedinců pochází z Anglie, kde zimy nejsou tak mrazivé jako u nás, a tudíž jsme počítali s jakýmsi zimováním. Tučňáci teploty kolem 0°C snáší bez problému. Při aktuálních mrazech kolem -10°C však sami zalézají přes noc i přes den do vnitřní ubikace, kde mají teplotu těsně nad bodem mrazu,“ říká zoolog Lukáš Ševcovic.

Ústecká zoo chová i druhy, které žijí v chladných severských oblastech či vyšších nadmořských výškách, takže pro ně současné počasí nepředstavuje žádný problém. Jsou těmto podmínkám přizpůsobeny, ať již hustou a huňatou srstí jako tomu je např. u irbisů, rosomáků či pand červených, nebo silnou vrstvou podkožního tuku, což jsou např. tuleni obecní.

„Choulostivé druhy, což jsou v horní části zoo např. samice nosorožce tuponosého Zamba nebo tapír čabrakový Mekong, již nyní ven nechodí. Slonům indickým Kale a Delhi se mažou ušní boltce, aby se předešlo omrzlinám,“ doplňuje Eliška Barcalová.

„Režim u zvířat je nutné přizpůsobit těmto podmínkám. Většina našich zvířat pochází původně z exotických oblastí, a přesto, že se jedná již o několikátou generaci chovanou v zoo, je nutné zabezpečit jim optimální podmínky. U tropických druhů je nejdůležitější teplotní režim, takže je potřeba vytápět pavilony a vnitřní expozice tak, aby se zamezilo prochladnutí chovaných jedinců. To však neznamená, že zvířata jsou celý den zavřená a návštěvníci je neuvidí. Ve všech našich pavilonech jsou kryté návštěvnické prostory, odkud mohou příchozí pohodlně a v teple chovaná zvířata pozorovat,“ dodává Věra Vrabcová.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*