Madar: Mimořádné dotace připomněly porcování medvěda

Jiří Madar a Věra Nechybová.
  •  

Zastupitelé města na svém posledním jednání projednávali mimořádné dotace v oblasti sportu. Podle náměstka primátorky Jiřího Madara (Ústecké fórum občanů) průběh schvalování desetitisícových částek pro žadatele připomněl dávné „porcování medvěda“ v poslanecké sněmovně, kdy jednotliví poslanci na konci mandátu a začátku předvolební kampaně požadovali uvolnění velkých částek pro své regiony a své vlastní zájmy.

Pro schvalování dotací jsou nastavena jasná apolitická pravidla hodnocení akcí, jejich přínosu hlavně pro aktivní účastníky a diváky a maximální výše finanční podpory. V důkladném a dlouhém procesu komise žádosti zhodnotila, rada města odsouhlasila jednotlivé akce a navrhla takto zastupitelstvu. A pak, během pár hodin, je všechno jinak. Pravidla nepravidla. To bychom už neměli opakovat!

V čem byla pravidla porušena?

Starostka Renata Zrníková za Vaše Ústí si pozvala na zastupitelstvo paní Netíkovou z taneční skupiny Freedom a navrhla jí, a to zcela nesystémově, zvýšit dotaci z požadovaných 200 tisíc korun na 300 tisíc korun, čili o 100 tisíc korun více než žadatel o dotaci vůbec chtěl. Zcela tak, díky osobním vazbám, zrušila systém hodnocení odborných komisí. Podjatost ale při hlasování nenahlásila. Byly porušeny tři zásady tohoto dotačního titulu na rok 2018, která schválilo zastupitelstvo, včetně paní Zrníkové. V zásadách je jasně stanovena horní hranice dotace na 50 000 a výjimku může udělit pouze komise, pokud jsou požadavky vyšší než rozpočet titulu, tak by se měly krátit poměrově výše dotací všem pořadatelům.  Hlavním smyslem dotací je podporovat akce, kde se hlavně aktivně zúčastní a zapojí obyvatelé města.

Rada ale navrhovala zastupitelstvu pro Freedom částku 50 tisíc korun. A nakonec získala skupina 172 tisíc korun.

Já osobně či Ústecké fórum občanů nemáme problém s dotacemi na sport nebo kulturu, ale ctíme pravidla a stanovené limity dotačních titulů. Proto jsem v nastalé situaci před hlasováním o takové výjimce připravil protinávrh a navrhl všem organizátorům akcí v této skupině částky, jaké původně navrhla odborná sportovní komise. Freedom tak nakonec dostal 172 tisíc korun místo navrhovaných 50 tisíc korun a paní Zrníkovou  navržených 300 tisíc korun.

Sice na tom získali finanční bonus další dobré kulturní a sportovní akce, například triathlon na Miladě, bohužel pak v zastupitelstvu zaznívaly hlasy, že tedy můžeme zrušit odborné komise v návaznosti na tento zcela nesystémový a politický zásah paní starostky Severní Terasy Zrníkové. Pak, při dalších projednávaných bodech, zněl opakovaně jasný hlas – systém nefunguje, zrušme odborné hodnocení, jde jen o politiku. A to by bylo pro městský rozpočet a především pro transparentnost přidělování dotací smrtící a nesmíme podobné veletoče opakovat.

Díky této aktivitě bychom měli krátit dotace ostatním organizátorům, ale aby k tomu nedošlo, tak musíme udělat rozpočtové opatření a navýšit prostředky pro tento dotační titul. Po zastupitelstvu zasedala komise mládeže a sportu a velmi negativně vnímala „politický“ zásah paní Zrníkové z hnutí Vaše Ústí do dotačních titulů a společně s vedením města a pracovníky odboru.


  •  

1 komentář u Madar: Mimořádné dotace připomněly porcování medvěda

  1. Není ten Madar „boží“?! Prý mimořádné dotace připomněly porcování medvěda… a také, že v zastupitelstvu zaznívaly hlasy, že tedy můžeme zrušit odborné komise. Nevím, kdo s názorem na zrušení komisí přešel, není to nikde uvedeno, ale popravdě, ten návrh by určitě uvítaly různé spolky, sportovní kluby, atd., které dotace města dostávají. Alespoň by na ně zbylo v rozpočtu města (stejně jako na jiné, např. školy, školky atd.) více peněz. Nevím, jestli si Madar uvědomuje a zamyslel se třeba nad tím, proč vedlejší Teplice nemají žádné komise Rady (oproti 10 komisím Rady v Ústí…) a jen tři výbory zastupitelstva (z toho dva ze zákona povinné) a dále nic. Jak to tam asi dělají? Není mi vůbec známo, že by Tepličané na to nějak dopláceli, nějak strádali, nebo je tomu jinak, pane Madare? Asi tam není takový „hlad“ po tom, nenažranost, rozdělovat svým známým, příbuzným a spolustraníkům za pár pár hodin práce až neskutečné veřejné peníze z rozpočtu Teplic, tedy peněz daňových poplatníků, že?! Tady v Ústí zrovna teď na posledním zastupitelstvu se schválilo 1,3 mil korun za II. pololetí 2017 jako odměny členům komisí rady a zastupitelstva, kteří nejsou zastupiteli. To jsou ročně bratru téměř 3 miliony, a to jen pro nečleny zastupitelstva. A kolik jsou navíc odměny členům komisí rady a výborů zastupitelstva z řad zastupitelů města, stejné je to v městských obvodech, i když v menších částkách, atd.atd. Kdyby místo brečení a pomluv jiných členů zastupitelstva v novinách se Madar zamyslel sám nad sebou, jestli dělá všechnu svoji práci pro občany Ústí skutečně „košer“, udělal by lépe. Jistě by si v „jeho“ Žít Ústí přidělil nějaký prostor k otištění příspěvku i na toto téma…

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*