Kastrace žirafího samce byla úspěšná

  •  

Před několika měsíci jsme psali o možném utracení dospívajícího žirafího samce, který se narodil na konci roku 2015 v Zoo Ústí nad Labem. Díky provedené kastraci se to naštěstí nestane.

„Ve hře bylo několik řešení, o kterých jsme diskutovali s koordinátorem Evropského chovného programu. Snažili jsme se o příznivější řešení, a to i z důvodu příslibu koordinátora na umístění kastrovaného samce mimo členskou zoo EAZA,“ sděluje ředitel zoo Roman Končel.

V Evropě se chov žiraf Rothschildových dostává do slepé uličky. Kapacita je naplněna a díky kvalitní péči v posledních letech se rodí více mláďat, než lze následně umístit. Proto se reprodukce omezuje a do chovu lze zařadit pouze jedince, u kterých je známo více než 75% rodokmenu.

„Bohužel, ani jeden z našich dvou mladých samců, narozených v prosinci roku 2015 (Enjoy) a v březnu 2016 (Saul), tuto podmínku nesplňuje,“ vysvětluje Roman Končel.

Kastrace mladšího ze samců proběhla ve spolupráci odborníků – veterinárních lékařů z Ústí nad Labem, Zoo Praha a Veterinární a farmaceutické univerzity Brno 4. dubna

„Kapacita ustájení pro žirafy v ústecké zoo umožňuje chovat čtyři jedince, a to pouze k expozičním účelům. Máme tři dospělé samice, takže jeden ze samců by zde mohl zůstat, ale vykastrovaný. Druhý samec by mohl najít umístění v zoo mimo EAZA, za stejné podmínky, musíme tak provést kastraci obou zvířat. U žiraf se jedná o zákrok poměrně komplikovaný, i tak jsme se pro tuto variantu rozhodli,“ říká chovatel Lukáš Štěrba.

„Anestezie žirafy je velice náročná, vyžaduje spolupráci a koordinaci mnoha pomocníků, neboť během operace je nutné kvůli oběhu krve držet krk a hlavu ve vzpřímené poloze věnovat zvýšenou pozornost všem reakcím zvířete a řešit všechny dílčí požadavky veterinářů. Zákrok proběhl dle standardního protokolu, následně byl samec probuzen, za pomoci chovatelů se ihned postavil a začal v ubikaci přecházet. První dny po zákroku zůstával oddělený ve vnitřní expozici, dostával léky a byl intenzivně monitorován. V úterý 10. dubna, byl poprvé vypuštěn do venkovního výběhu,“ sděluje tisková mluvčí Věra Vrabcová.

Kastrace splnila i výzkumný účel, po odebrání byla varlata předána týmu IZW Berlin, který se zabývá i problematikou reprodukce zvířat v zoologických zahradách. V nejbližších týdnech čeká stejný zákrok i druhého samce, snad bude stejně úspěšný jako v prvním případě.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*