Kvůli dotaci 300 milionů podalo ministerstvo trestní oznámení

Vizualizace areálu z roku 2014
  •  

Trestní oznámení kvůli zkrachovalému projektu technologického areálu Nupharo Park v Libouchci podalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Poslalo totiž na projekt, který měl být severočeským SiliconValley, dotaci 300 milionů korun. Potvrdila to mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. O projekt se také zajímá státní zastupitelství.

Technologický areál u Libouchce dostal 300milionovou dotaci, zkrachoval a je v konkurzu. Trestní oznámení ministerstvo, které projekt předtím také interně šetřilo, podalo podle mluvčí na neznámého pachatele v souvislosti s podezřením z trestného činu poškození finanční zájmů Evropské unie. Vyhlášení konkurzu totiž také znamená, že došlo k porušení dotačních podmínek, a příjemce má dotaci vrátit.

Nupharo park také šetřil Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) kvůli podezření na dotační podvod.

V technologicko-inovačním centru mělo podle původních informací vzniknout až 800 pracovních míst. Jeho hlavním cílem měl být výzkum a vývoj technologií založených na stejnosměrném proudu. Investice do projektu, kterou kampus zveřejnil při zahájení stavby areálu v roce 2014, se měla pohybovat kolem 2,3 milionu eur. Do regionu měl přilákat odborníky z celé Evropy.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*