Ústecká neurochirurgie se na kongresu pochlubila svou prací

  •  

Neurochirurgická klinika ústecké Masarykovy nemocnice o sobě dává pravidelně vědět na mezinárodním poli špičkové moderní medicíny. Naposledy na přelomu dubna a května na kongresu American Association of Neurological Surgeons (AANS) v New Orleans.

V sekci cerebrovaskulární (cévní onemocnění mozku) za evropskou asociaci mezi třemi řečníky vystoupil i přednosta ústecké neurochirurgické kliniky profesor Martin Sameš, spolu s profesorem Lucou  Reglim z neurochirurgie v Univerzitní nemocnici Zürich a profesorem Mikou Niemelou z Helsinek.

„Ústecká neurochirurgie zahájila v osmdesátých letech jako první v České republice operativu mozkových aneuryzmat v akutním režimu. Mezinárodní uznání získala postupně i na poli operací karotických tepen, v oblasti indikací a provádění mozkových bypassů a též při léčbě cévních arteriovenózních malformací. Právě hodnocení souboru neprasklých arteriovenózních malformací bylo tématem sdělení na AANS kongresu 2018. Komplexní cerebrovaskulární centrum (KCC) v Ústí nad Labem dosahuje špičkových evropských parametrů mimo jiné také v léčbě mozkových mrtvic mechanickou trombolýzou. Tato metoda se provádí v našem kraji nejčastěji v České republice v počtu na jeden milion obyvatel. Současně je známo, že nejlepší data a čísla v léčbě mozkových mrtvic má v Evropě Německo a Česká republika. Vystoupení na prestižním kongresu v USA bylo dalším mezinárodním úspěchem a potvrzením vysokého standardu našeho Komplexního cerebrovaskulárního centra v péči o naše nemocné,“ přiblížil přednosta kliniky Martin Sameš.

Kongres AANS je každoroční akcí amerických neurochirurgů s účastí až kolem pěti tisíc specialistů z USA a celého světa. AANS byla založena jako Harvey Cushing society v roce 1931 a v současné době má více než deset tisíc členů.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*