Sdílením filmů způsobil 88 milionovou škodu

  •  

Osmapadesátiletý muž s přechodným bydlištěm na Ústecku si během tří let, mezi lety 2014 až 2017 přivydělával nelegálním sdílením filmů na internetu. Za tu dobu nasdílel 152 572 filmů nejrůznějších žánrů prostřednictvím filehostingových serverů několika společností. S nimi uzavřel smlouvu o prodeji kreditu, který získával ve chvíli, kdy si nahraný film někdo stáhnul. Sdílením filmů si vydělal za tři roky 188 000 korun.

„Majitelé autorských práv k těmto nelegálně sdíleným filmům, vyčíslili škodu, kterou jim způsobil, částkou 88 milionů korun. Kriminalisté ale vycházeli z nejnovějšího rozhodnutí Nejvyššího soudu, který pro potřeby trestního řízení přesně definuje, co může být hodnota škody, a proto podezřelému v usnesení o zahájení trestního stíhání vyčíslili způsobenou škodu na 15 milionů korun,“ říká Ivana Baláková, tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu říká, že z hlediska rozhodování o náhradě škody, kterou pachatel způsobil přečinem porušení autorského práva, může být ušlým ziskem poškozeného pouze tzv. marže, kterou má na prodávaném zboží, a která je zpravidla výrazně nižší, než celková cena prodávaného zboží. To však nevylučuje, že by se vlastníci autorských práv neobrátili se zbytkem případného nároku na náhradu škody na občanskoprávní řízení. Občanskoprávní soud pak společnostem může tento nárok uznat a pachateli z Ústecka uložit, aby vzniklou škodu nahradil.

Muž je stíhán na svobodě, protože s kriminalisty spolupracoval a ke své trestné činnosti se doznal. Hrozí mu až osmiletý trest odnětí svobody a doživotní chudoba.

„Pro kriminalisty nebylo úplně snadné odhalit jeho totožnost, protože filmy sdílel z počítače, který ovládal dálkově a měl ho uložený v bytě své známé na Českolipsku. Ta o jeho trestné činnosti neměla ani ponětí. V průběhu trestního řízení policisté tento počítač při domovní prohlídce v jejím bytě zajistili. Na případu jsme spolupracovali s Českou protipirátskou unií. Svým rozsahem a výší způsobené škody se jedná o největší případ tohoto druhu, který jsme na Českolipsku kdy řešili,“ dodává policejní mluvčí.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*