Viktor Malinkovič: Na Střekově musíme opravit silnice a oživit nábřeží

  •  

Parkoviště v ulici Tolstého, revitalizaci školky Kamenná 3 nebo například investice do oživení Labského nábřeží chce prosazovat komunistický zastupitel městského obvodu Střekov Viktor Malinkovič. V zastupitelstvu pracuje od roku 1990 a na podzim kandiduje jako lídr KSČM na Střekově.

Jaký vztah máte k městskému obvodu Střekov?

Obvod Střekov je mi nejbližší ze všech obvodů Ústí nad Labem už proto, že v něm žiji od roku 1981 ve Svádově. Tady vyrůstaly mé dvě dcery, které k nám stále rády jezdí s našimi třemi vnoučaty. Nejen v bydlišti, ale všude na Střekově i v Ústí mám mnoho přátel, známých, sousedů, prostě lidí, které mám rád a kterých si nesmírně vážím. Navíc okolí Střekova je nádherné – stačí jen pár kroků, a jste v přírodě, což je neskutečný relax pro tělo i duši, a už jen krátké procházky lesem – třeba při houbaření – příznivě působí na zdraví a člověk si „vyčistí hlavu“. A samozřejmě také projížďky na kole podél Labe po cyklostezce – ať směr Děčín, nebo naopak směr Litoměřice – jsou fantastické.

Jaký obvod vlastně je? Kde má svoje plusy a mínusy?

Obvod je velmi rozlehlý, rozprostírá se podél Labe od Svádova až po Církvice a od dolní části Střekova před Kojetice až po Novou Ves. Proto také má svá velmi výrazná specifika. Je zde situována průmyslová výroba, dříve na okraji obvodu, v současnosti obklopena městskou zástavbou, zároveň zde ale najdeme i klidová místa s rodinnými domky, vilami a zahradami. Nemohu opominout významné střekovské dominanty: hrad Střekov, labská zdymadla, termální koupaliště v Brné, úžasné rozhledy do okolí z Malého Sedla a z Vysokého Ostrého. Právě tuto místní rozmanitost považuji za výrazné klady obvodu. Naopak nedostatky vidím v ustavičně narůstajícím počtu nepřizpůsobivých občanů, jejichž chování je hlavním zdrojem nepořádku i kriminality v obvodu. Občané si také již dlouhá léta stěžují na zápach vycházející s provozů umístěných v areálu bývalých STZ. Dalším dlouhodobým mínusem je stav komunikací a stížnosti občanů na dopravní obslužnost. Do určitých míst se MHD ani nedostane. Nedostávají se místa ve školkách a také školách, kdy třeba malí školáci ze Svádova musejí dojíždět, protože byla zrušena škola ve Svádově. Od té doby objekt školy chátrá a školní tělocvična dávno neslouží dětem, kroužkům, spolkům a občanům, ale je využívána jen jako skladiště pro část sbírek patřících muzeu města Ústí nad Labem. S tím je mimo jiné spojeno i velmi zvláštní financování, kdy město sice rozpočtuje školy i muzeum, ovšem to z přidělených prostředků platí škole na Kamenném vrchu za pronájem této tělocvičny.

Co se díky vám podařilo na Střekově prosadit?

Spolupodílel jsem se na spoustě věcí. Za nesporný klad považuji znovuobnovení občanského obřadu Vítání občánků v roce 2016, ustavení Osadního výboru ve Svádově a další nepočítané drobnosti, kdy došlo k vyřešení stížností občanů týkajících se například jejich nemovitostí či pozemků. Někdy se jednotlivé případy táhly opravdu zbytečně dlouho vinou nedostatků i nesporných chyb v dosud platném územním plánu města Ústí nad Labem. Nemohu opominout také výrazně vyšší ozelenění ploch.

A co byste chtěl prosadit v následujícím volebním období?

Zasazuji se o to, aby byly postupně opravovány i menší silnice v okrajových částech obvodu, aby byly opravovány, ale i budovány chodníky v místech, kde chybějí například mezi Olšinkami a Svádovem,


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*