Město přátelské k seniorům

  •  

Ústecké fórum občanů vstoupilo do komunální politiky s tím, že ruku v ruce s podporou mladým rodinám musí jít podpora seniorům, na které se v minulosti zapomínalo. Neměli se kde scházet, dotace sloužily jen malé skupině provozovatelů seniorských služeb.

Senioři si zaslouží naši úctu a díky za odvedenou práci. Ve spolupráci se seniorskými spolky jsme před třemi roky jmenovali Radu seniorů. Zasedá jednou měsíčně, jsou v ní zástupci jednotlivých seniorských klubů a stále se nám rozrůstá. Rada má nemalý vliv na plány a chod města. Řeší vše, co se seniorů v Ústí týká. Chybějící lavičky, příliš vysoké schody nebo kulturní a společenské aktivity. Jejich připomínky jsou tlumočeny vedení, zasedání mají často hosty. Třeba ředitele městské policie, dopravního podniku a podobně. Kluby se scházejí pravidelně v restauraci Domu kultury. Původní myšlenka posadit seniorské kluby k jednomu stolu a aktivizovat je se povedla. Kluby spolupracují, dávají si tipy, radí si, ale pobaví se i na společných akcích, které pro ně město pořádá.

Město tak získalo opravdu velikou sociální síť seniorů (cca 2500), přes kterou se k seniorům dostávají důležité informace. Například po sérii přepadení seniorů jsme mohli okamžitě zareagovat a uspořádat několik přednášek o bezpečnosti. Díky Radě seniorů se řešily takové věci jako chybějící zábradlí u Domu kultury, navazující spoje MHD, bezbariérový přístup do bazénu a podobně. My na oplátku zajišťujeme prostory k jejich setkávání, pořádáme již zmiňované akce, poskytujeme dotace. Díky Janu Dorantovi jsou v restauraci pro seniory nastaveny velmi nízké ceny.  Ve spolupráci s DDM mají senioři i malířský kroužek nebo počítače. V Domě kultury se schází i skupina žen na relaxační cvičení nebo pěvecký kroužek. Město loni poprvé vypsalo dotační titul pro seniory a ten slouží právě na tyto akce a aktivity.

Připravena je také rekonstrukce objektu Na Vyhlídce pro naši Pečovatelskou službu. Se zaváděním chytrých technologií chceme vybavit další velkou skupinu zdravotně ohrožených nebo osamělých seniorů tlačítky nouze pro přivolání pomoci. Jezdí se k nám inspirovat senioři z jiných měst v kraji. To je potvrzení správnosti naší cesty. Chceme, aby Ústí nad Labem bylo město přátelské k seniorům. Pokud to chcete i vy, říkáme si o váš hlas.

Mgr. Lenka Jaremová, tajemnice Rady seniorů

Lídr UFO do zastupitelstva městského obvodu Neštěmice. (pr)


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*