„Ajťáci“ z ústecké průmyslovky se předvedli v Lotyšsku. Projekt podporuje i sociálně slabší žáky

  •  

Do Rigy odjelo na pracovní stáž 8 žáků oboru informační technologie z ústecké „Resslovky“. Tamní firmy si české studenty velmi pochvalují. Díky zahraničním zkušenostem si účastníci snáze najdou práci.

„Zásadní je reálná pracovní zkušenost z úplně odlišného prostředí. Praxe, které žáci absolvují v Rize, se neobejdou bez toho, aby žáci opravdu uměli prakticky vykonávat činnosti ve svém oboru a aby se domluvili anglicky. Takovou stáž v tuzemsku ve své podstatě nejde zajistit,“ jmenuje hlavní přednosti projektu Erasmus+ ředitel ústecké střední průmyslové školy Jaroslav Mareš. V minulých týdnech chlapci z jeho školy pracovali u lotyšských firem jako DVC Centrs či iFix. „Naším cílem je pomocí stáží zlepšit odbornou kvalifikaci žáků, usnadnit jim hledání zaměstnání a mimo jiné bychom chtěli i těmito praxemi k oboru přilákat další zájemce,“ dodává ředitel. Jeho cílem je také do oboru přilákat více dívek. „Těch je mezi žáky informačních technologií stále málo, takže bereme každou rozvojovou aktivitu jako vítaný motivační nástroj, aby dívky do tohoto oboru nastupovaly,“ říká Mareš.

Stávající praxe v Lotyšsku ústecká průmyslová škola realizuje díky programu Erasmus+. Ten jí umožňuje hradit prakticky všechny náklady spojené se stážemi. „To je významné hlavně z hlediska rovných podmínek pro žáky. Nikdo není ve výběrovém řízení diskriminován kvůli nákladnosti stáží, vše je hrazeno z prostředků Evropské unie. A právě to je významné pro žáky ze sociálně slabších rodin, kteří sami nemohou podobné zahraniční aktivity financovat. Jen pro představu – podobná stáž vyjde na víc než tisíc euro,“ dodává Mareš.

Na podzim vyjede do Lotyšska poslední skupina 8 žáků oborů informačních technologií. „Rádi bychom pokračovali i v dalších letech. Snad na nás v příštím roce vyjde řada,“ uzavírá Jaroslav Mareš, ředitel SPŠ Ústí nad Labem.

O programu projektu Technici v Evropě a programu Erasmus+

Projekt Technici v Evropě realizuje SPŠ Ústí nad Labem od srpna 2017 do konce listopadu 2018. V tomto období budou vyslány 4 skupiny po 8 žácích do Lotyšska. Projekt je financován z programu Erasmus+. Jde o vzdělávací program Evropské unie na období let 2014–2020, který podporuje spolupráci a mobilitu ve všech sférách vzdělávání, v odborné přípravě a v oblasti sportu a mládeže. Je nástupcem Programu celoživotního učení, programu Mládež v akci a dalších. Více informací na www.naerasmusplus.cz. Program v České republice řídí Dům zahraniční spolupráce.

Jaroslav Mareš, ředitel Střední průmyslové školy, Ústí nad Labem, Resslova 5


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*