Muzeum zachraňuje mozaiku

  •  

Ústecké muzeum se dohodlo s vlastníkem nemovitosti a zahájilo převoz mozaiky, která je umístěna na vnější zdi budovy na Masarykově třídě v Ústí nad Labem, v místech u křižovatky před hotelem Clarion a to z důvodu stavebních prací.

„Vlastní práce provádějí konzervátoři muzea města Jiří Belis a Jakub Doležel ve spolupráci s restaurátorkou akademickou malířkou Magdalenou Kracík Štorkánovoua ve spolupráci s členy odborného spolku  Art & Craft Mozaika,“ říká ředitel muzea Václav Houfek.

Mozaika byla na tomto místě osazena jejím autorem Petrem Menšem ve spolupráci s architekty M. Johnovským a J. Zemanem v roce 1986 na jimi navržené budově nákupního centra.

„Abstrahující pohled na mapu tehdejšího Severočeského kraje s výraznou linií řeky Labe byl řadu let dominantním výtvarným prvkem této části centra města, bohužel již delší dobu docházelo k poškozování mozaiky. Po sejmutí bude cca 35 m2 mozaiky uloženo v Muzeu města Ústí nad Labem,“ doplňuje ředitel muzea.

Autor mozaiky Petr Menš pro město Ústí nad Labem navrhl jeho současné logo, v roce 1987 vyhrál soutěž na oponu pro dnešní budovu Severočeského divadla opery a baletu v Ústí nad Labem. Na přelomu let 2013 a 2014 se uskutečnila v ústeckém muzeu jeho rozsáhlá výstava.

„Jako ředitel muzea jsem přesvědčen, že je naší povinností udělat maximum pro záchranu a uchování tohoto významného díla. Zároveň věřím, že se v budoucnu najde způsob, jak mozaiku Petra Menše vrátit veřejnosti.“


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*