Dejte si pozor na kontrolu dálničních známek na D8

  •  

Nemáte dálniční známku? Tak to na D8 opravdu nenajíždějte. Probíhají tam totiž kontroly. Začátek letních prázdnin a s ním související turistická či dovolenková sezóna se podle Celního úřadu Ústeckého kraje odrazil na zvýšeném počtu řidičů, kteří použili zpoplatněné úseky dálnice D8 bez uhrazení časového poplatku.

Hlídky ústeckých celníků zkontrolovaly v období od 1. do 15. července na zmiňované komunikaci stovkyosobních vozidel a odhalily 82 přestupků spočívajících v absenci dálničního kuponu, či nevyplněného nebo chybějícího kontrolního dílu. Celkově byly uloženy pokuty v úhrnné výši 84.700 korun. Mezi hříšníky byli nejen místní a tuzemští řidiči (32 procent), ale zejména cizinci (68 procent). Přenosné platební terminály využilo k uhrazení pokuty platební kartou 38 řidičů. Dalších 17 řidičů zaplatilo pokutu finanční hotovostí a 27 provinilců zvolilo složenku.

Za prvních šest měsíců tohoto roku odhalili ústečtí celníci na svěřeném úseku dálnice D8 již 868 případů porušení právních předpisů v systému časového zpoplatnění, což znamenáneplatné, nesprávně vylepené či dokonce chybějící dálniční známky. Na pokutách vybrali od řidičů 812.200korun.Téměř 56 procent hříšníků tvořili cizinci.

Hlídky výkonového zpoplatnění ústeckých celníků, pohybující se nepřetržitě po cca sto kilometrovém úseku dálnice D8mezi Petrovicemi a Prahou, kontrolují, zda mají řidiči osobních vozidel vylepenou platnou dálniční známku a řidiči nákladních vozidel uhrazené mýtné.

U řidičů nákladních vozidel brázdících po zpoplatněných komunikacích (D8, I/63, I/30) bylo zjištěno 1.066 případů porušení zákona v systému výkonového zpoplatnění, což znamená, že nebylo zaplaceno mýto ve správné výši nebo nebylo uhrazené vůbec. Z toho 998 případů bylo projednáno celníky v tzv. příkazním řízení, ve kterém byly ihned na místě uloženy pokuty v celkové výši 929.700 korun. Dalších 67 případů bylo postoupeno ke správnímu řízení.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*