Jeskynní rak z Nové Guiney

Foto: Jiří Patoka
  •  

Ani věčně tmavé prostory jeskyní nebývají bez života. Žijí tam i raci; je např. známo přes 40 račích druhů, které obývají výhradně severoamerické jeskyně. Zoolog Jiří Patoka přijede ve čtvrtek 19. července v rámci cyklu Café Nobel do Teplic vyprávět o expedici českých vědců na Novou Guineu, která objevila prvního jeskynního raka jižní polokoule.

Nová Guinea je největším tropickým ostrovem na světě. Je domovem mnoha jedinečných druhů živočichů a posledním místem na Zemi, kde se vyskytuje větší množství vědě dosud neznámých druhů raků. Vápencové skalní útvary ukrývají velké množství jeskyní. Mnohé jsou zatopené nebo jimi protékají ponorné řeky. Proč by nemohli jeskynní raci kromě Severní Ameriky žít i na Nové Guineji? „Objevit je, to byl zcela konkrétní cíl expedice českých přírodovědců, která směřovala do západní, indonéské části ostrova,“ říká koordinátor Café Nobel Frederik Velinský. „Expedice se uskutečnila v srpnu roku 2017 a byla neobyčejně úspěšná – jeskynní raci byli v novoguinejských jeskyních skutečně objeveni.“

„Jejich tělo ztratilo téměř veškerou pigmentaci,“ říká účastník expedice – Jiří Patoka z České zemědělské univerzity v Praze. „Základní zbarvení je okrové. Pro jeskynní druhy jsou typické zakrnělé oči; naši raci nebyli výjimkou. Největší jedinec, kterého jsme objevili, byl samec o celkové délce těla 14 centimetrů. Populace je evidentně ustálená a prosperující – podařilo se nám chytit 32 dospělých raků.“ Pro nový druh raka byl uznán latinský název Cherax acherontis, česky rak nažloutlý.

Vyprávění zoologa Jiřího Patoky o jeho novoguinejské cestě uslyšíte v sále teplického planetária od 18:00 h. Místa na přednášku si můžete rezervovat na adrese hap@hapteplice.cz. Další informace o Café Nobel naleznete na cafenobel.ujep.cz.

UJEP Ústí nad Labem


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*