FOTO: Stěhování sochy od Hermanna Zettlitzera

  •  

Soukromá sbírka umění Adolfa Hitlera, hlavně v této souvislosti bohužel rezonuje jméno duchcovského sochaře Hermanna Zettlitzera. A přitom jeho mimořádná díla nestála jen v bytě nějakého nacistického zločince, ale zdobila a někde dodnes zdobí veřejný prostor v severních Čechách. V pátek 20.července 2018 dopoledne došlo ke stěhování jedné z jeho největších dochovaných plastik, dvousoší ženského aktu ze Severočeské vědecké knihovny do objektu ústeckého muzea.

Zhruba dvě tuny vážící socha se v pátek pomocí těžkotonážního jeřábu vznese nad střechu knihovny, aby našla nové místo ve dvoře muzea. Vzácné dílo mezinárodně uznávaného severočeského umělce se stěhuje už po několikáté. Původně si ji v roce 1933 u Zettlitzera objednal majitel vily, v níž dnes knihovna sídlí, ústecký průmyslník Carl Wolfrum a sloužila jako venkovní kašna za okny pánského salónu. Současné místo vedle vchodu do moderní přístavby knihovny získala až v devadesátých letech 20. století. „Do muzea se nyní přemísťuje kvůli aktuální rekonstrukci knihovny a také proto, aby byla v budoucnu lépe chráněná před možným poškozením,“ uvedl ředitel muzea Václav Houfek.

Na náročné stěhování muselo muzeum zajistit autojeřáb o nosnosti 35 tun místní firmy Petr Doškář, protože umístění sochy neumožnilo se s technikou přiblížit na méně než 20 metrů.  Převoz a složení sochy na dvoře muzea pak už zvládlo auto s hydraulickou rukou jiné ústecké firmy Doprava Panzner.  Oba subjekty už mají zkušenosti se specifickými zakázkami od muzejníků a stěhovali například parní kotel nebo patnáctimetrovou historickou loď.

Z tvorby duchcovského rodáka (1901-1957) je známa hlavně bronzová plastika Veslaře, kterou bez většího povšimnutí léta vystavovala Alšova jihočeská galerie v parku u zámku Hluboká. Pak se ale podařilo historikům vypátrat, že jde o dílo ze soukromé sbírky Adolfa Hitlera, což vzbudilo nevítaný zájem o sochu a galerie ji kvůli kontroverzím raději ukryla do depozitáře. Zettlitzer patřil ve třicátých a čtyřicátých letech 20.století skutečně k nejvýznamnější německým sochařům a získal také některé prestižní zakázky pro Německou říši. Například navrhl monumentální Pomník bojovníkům za osvobození Sudet pro Ústí nad Labem.

Sochu Veslaře si od něj Hitler však zakoupil jako soukromá osoba. „Po válce to Zettlitzerovi zničilo uměleckou kariéru, i když vyšetřování po letech dospělo k závěru, že sochař svými díly nepodporoval nacismus. Mimo rámec oficiálních zakázek vytvořil třeba sochu „Potlačená žena“ v níž v roce 1942 bezprostředně reflektoval dojem z vyvraždění Lidic,“ podotkl k osudu sochaře historik muzea Martin Krsek.

Ze Zettlitzerovy válečné tvorby je možné na severu Čech ještě vidět dva nadživotní ženské akty instalované v sídle Bílinské kyselky. Z předválečných děl se ve veřejném prostoru dochovaly například busty Smetany a Beethovena v duchcovském parku, či alegorie stárnutí na fasádě starého ústeckého krematoria. V obci Ohníč na Teplicku dokonce stojí pomník s bustou prezidenta Masaryka ze Zettlitzerovy dílny, odhalený roku 1938 tamními demokraticky smýšlejícími Němci jen tři měsíce před nacistickou okupací československého pohraničí.

Muzeum města Ústí nad Labem


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*