Mariánský most slaví

  •  

Dvacáté narozeniny slaví ústecký Mariánský most. Ten byl slavnostně otevřen 30. července roku 1998 a stál 750 milionů korun. Celková délka mostu je 179 metrů, pylony jsou vysoké 60 metrů. Váha mostu je 3 500 tun. Konstrukce je částečně betonová, částečně ocelová.

Architektem, který most navrhl, byl Roman Koucký, autor několika dalších mostů po České republice. Mariánský most získal Cenu Evropské asociace ocelových konstrukcí a Mezinárodní asociace pro mosty a stavební inženýrství ho zařadila mezi deset nejlepších staveb světa posledního desetiletí.

Ústecký most přes Labe se dostal i mezi desítku mostů, které Česká národní banka umístila na mince v rámci kolekce Mosty. Město Ústí nad Labem však stále vede se stavitelem, Hutními montážemi Ostrava, soudní spor.

„Stavební firma žádala po magistrátu dalších více než 180 milionů korun a úroky z prodlení. Odvolací senát v odůvodnění rozsudku uvedl, že nebylo dostatečně prokázáno, že byl změněn předmět smlouvy. Hutní montáže tvrdily, že postavily jiný most, než o jakém se jednalo při podpisu původní smlouvy. Okresní soud se znovu musí zabývat tím, zda současný Mariánský most přes Labe byl, či nebyl postaven podle podepsané smlouvy. Pokud by okresní soud dospěl k závěru, že postavený most je jiný a na jeho ceně se Ústí s Hutními montážemi nedohodlo, musela by se stanovit jeho cena podle odvolacího senátu na základě objektivního posouzení. Okresní soud dříve rozhodl, že Ústí nad Labem musí Hutním montážím zaplatit téměř 184 milionů korun a úroky z prodlení. Odvolací senát případ vrátil na začátek,“ upřesňuje předmět sporu mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*