Chceme lepší život pro obyčejné lidi

  •  

Zlepšovat společně s občany Ústí nad Labem a věnovat větší pozornost bezpečnosti, pořádku a zkvalitňování života obyčejných lidí. To chce lídr kandidátky KSČM do zastupitelstva města Ústí nad Labem v říjnových volbách.

„Snažím se pracovat a chovat se tak, abych se mohl každému občanu našeho města podívat přímo do očí,“ říká Pavel Vodseďálek.

Jaký vztah máte k Ústí nad Labem?

Ústí je moje srdeční záležitost. Sice jsem se narodil v Podkrkonoší v městě Semily, ale od dětství žiji v Ústí. Vychoval jsem tady dvě děti, mám tady spoustu přátel a kamarádů a rád bych se tady dožil spokojeného stáří.

Kde má město svoje plusy a mínusy?

Začnu těmi mínusy, přesto že jsme centrem kraje, jsme popelkou mezi podobnými městy. Bohužel město bylo předchozími místními vládami zatíženo astronomickým dluhem, který bude brzdit rozvoj ještě nejmíň deset let – platíme kolem 100 milionů ročně. Přičteme-li vůbec nejnižší daňovou výtěžnost mezi krajskými městy, nemusíme hledat další příčiny. Chudé město, chudí lidé. Důsledkem je postupný odchod těch, kteří by měli tohle město v budoucnu budovat a řídit. Na jejich uvolněná místa přichází mnohdy lidé bez kladného vztahu k městu, často takoví, kteří jen využijí nesmyslně nastaveného sociálního systému.

Plusem je, že se tady postupně objevuje skupina lidí, kteří začínají prosazovat nové pohledy na ústeckou společnost, a pěstuje se tady patriotismus. Část obyvatel si uvědomuje, že pro dobré místo pro život bude každý Ústečan muset něco udělat. Jedním z receptů je volit patrioty, lidi obětavé, kteří chtějí pro město aktivně pracovat, ne se jen realizovat tlacháním v zastupitelstvu, podáváním nesmyslných trestních oznámení a vyvoláváním hloupých afér.

Samozřejmě město má obrovský potenciál jako dopravní centrum, město se špičkovou zdravotní péčí, velmi dobrým školstvím, od sítě mateřinek přes základní a střední školy po stále se lepšící univerzitu. Jsou tady léčivé termální prameny, hojně navštěvovaná ZOO, krásné okolí, Milada, nedaleko krušnohorská Telnice, Tiské stěny. Do Drážďan blíže než do Prahy.

Městem a okolím prošly významné historické události. Chtělo by to poněkud vylepšit skladbu průmyslových podniků, aby i odborníci objevili Ústí jako město s perspektivou.

Co se díky vám podařilo ve stávajícím volebním období prosadit?

Podařilo se nám rozhýbat kluby seniorů, vznikla Rada seniorů města Ústí n. L., která řeší nejrůznější problémy seniorů, včetně možnosti jejich pravidelného setkávání se v Domě kultury nebo zajištění bezplatného vstupu pro seniory na hokej, fotbal, basketbal a volejbal. Velký dík za to patří naší člence městské rady Květoslavě Čelišové, jež se zároveň zasadila o celou řadu potřebných věcí v sociální oblasti. Ale všichni naši zastupitelé pracují aktivně v komisích, a tak se podařilo připravit materiály k navýšení financování sociálních služeb, kultury a sportu.

Mimochodem náš systém podpory žákovských a mládežnických sportovců od nás kopírují další města. Iniciovali jsme zrušení poplatku za odpad. Patříme k podporovatelům městského, Severočeského divadla.

KSČM je poprvé v novodobé historii města součástí vládnoucí koalice…

Ona to není koalice, je to křehké uskupení stran a hnutí, které spolu drží proto, aby město fungovalo, aby mohlo zajišťovat potřebné investice do infrastruktury, plnilo rozvojové plány, vyrovnalo se s rozběhnutými dotačními akcemi a hledalo další příležitosti. Vznik tohoto uskupení byl vyvolán nutností udržet město v uspokojivé kondici a bez rizik penalizace a dalších sankcí z případného neplnění dotačních aktivit.

Popravdě nebyla to žádná procházka růžovým sadem, ale boj do posledního jednání. Je špatné, že řada zastupitelů bez ohledu na občany prosazuje své zájmy, své ambice více než nad zájmy občanů města.

Iniciovali jste založení Rady seniorů města. Jak hodnotíte její dvouleté fungování?

V Ústí je více než 1200 organizovaných seniorů v různých klubech a podobných uskupeních. Chyběl koordinační stupeň a tím se stala Rada seniorů města Ústí n. L. Jsou v ní zástupci největších nebo specifických organizací. Připravují společné akce, mají k dispozici i finanční prostředky z rozpočtu města, kterými mohou podporovat různé akce a aktivity. Jsou pořádány například výtvarné výstavy, senioři mohou cvičit, chodit na cvičení paměti, taneční kurzy apod. Pravidelně se pořádají kulturní akce, je k dispozici prostor v Domě kultury pro klubová setkání. Senioři Ústí mají volné vstupy na sportovní utkání, slevy v zařízeních města. Město disponuje rozsáhlou sítí seniorských domovů, přesto je potřeba ještě větší.

Jak bylo řečeno výše, sociální politiku a školství má v gesci naše radní. Návrh na odkoupení budov univerzity v Hoření ulici opozice nepodpořila. Měla se zde budovat moderní infrastruktura pro bydlení seniorů a mladých rodin. Snad se nám ještě podaří návrh znovu předložit a moc si přeji, aby opoziční zastupitelé byli k seniorům a mladým rodinám přívětivější.

Podařilo se vám posunout letitý problém s „dírou“ na Mírovém náměstí?

Popravdě řečeno, naši zastupitelé od začátku, kdy se v předchozích volebních obdobích o tomto projektu hlasovalo, nebyli pro jakoukoliv zástavbu v tomto místě. Hodilo by se sem parkové cent-rum, leč náš hlas tehdy zanikl. Takže jsme usilovali alespoň o to, aby tento bolavý zub města byl zdárně dokončen.

U jednání s vlastníky se výrazně aktivizovala naše radní Květoslava Čelišová. V současné době probíhá stavební řízení a doufám, že se naplní sliby a dohody s investorem a že multifunkční dům bude brzy vybudován.

Proč jste podpořili vznik druhé ledové plochy?

Druhá ledová plocha už měla v Ústí nejmíň dvacet let existovat. Zlepší-li se kondice města, mohla by zimní, jednoduchá kluziště vzniknout postupně na dalších místech, třeba Krásném Březně, na Severní Terase či na Střekově. Mimochodem, druhou ledovou plochu má stavět soukromý investor za své prostředky, rozpočet města to nijak nezatíží.

A co byste chtěl prosadit v následujícím volebním období?

Chceme MHD zdarma pro děti do 15 let, parkovací domy na sídlištích, levné bydlení pro seniory a rodiče samoživitele v Hoření ulici, vznik moderního aquaparku na Klíši, efektivní hospodaření města a hlavně skoncovat s jeho rozkrádáním. Budeme rozvíjet cyklodopravu ve městě, zavedeme free wi-fi na dalších místech města, zamezíme příchodu dalších nepřizpůsobivých do Ústí.

Chceme ekologickou obměnu trolejbusů, rozšířit kapacity mateřských škol, více strážníků v ulicích a rozšíření kamerového systému, více míst v domovech a penzionech pro seniory nebo také vznik rekreační zóny na Střížovickém vrchu. Budeme toto prosazovat, budeme-li mít důvěru a hlasy ve volbách. A o důvěru a hlasy všech Ústečanů stojíme.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*