Ústí se dočká nového zimního stadionu. Hotový by mě být do dvou let

  •  

Roky žádaná druhá ledová plocha v Ústí nad Labem má svou podobu. Halu postaví společnost PADOK Investments za osmdesát až sto milionů korun a vznikne v sousedství zimního a Městského stadionu. Na místě současné chátrající budovy, kde kdysi bývaly kurty na badminton či hřiště na basketbal. Hala bude sloužit hokejistům i krasobruslařům, počítá se s mládeží i dospělými amatéry.

„Halu plánujeme zprovoznit do dvou let. První rok chceme získat stavební povolení a druhý rok stavět. Stavba vznikne na městském pozemku, který si budeme dlouhodobě pronajímat od města. Náš záměr podpořila rada města a většina zastupitelů,“ řekl na tiskové konferenci jeden ze spolumajitelů investiční společnosti PADOK Petr Novotný.

Společnost Padok už jednu halu s kluzištěm postavila, a to v pražských Strašnicích. Hlavním partnerem projektu se stala společnost ŠKODA AUTO.

„Doslechli jsme se, že soukromý investor staví halu v Praze. Domluvili jsme si prohlídku a podařilo se najít společnou cestu na výstavbu v Ústí. Víceméně to byla naše iniciativa a jsme strašně rádi, že to vyšlo,“ řekl Vladimír Evan, jednatel ústeckého Slovanu.

Běžně už mají města dvě haly s ledem a Ústí je jediným krajským městem bez druhé ledové plochy. „Malé děti zde trénují od pěti ráno, aby se vůbec dostaly na led a o školácích ani nemluvím,“ dodal 1. náměstek primátorky Jiří Madar.

Současný zimní stadion je přetížený nejen sportovními kluby, ale i kulturními akcemi. Nová hala je ve městě proto více než potřeba.

„Pro město a pro sport ve městě to znamená opravdu moc. Město si další stadion zaslouží, protože veřejnost nemá kde bruslit. Hokej je velmi časově náročný sport, a my zabíráme 70% haly, na bruslení pro veřejnost a pro krasobruslení tak není prostor. Nový stadion budeme využívat ráno a dopoledne pro tréninky mládeže. Odpoledne bude určen veřejnosti. Navíc provoz této haly bude celoroční, což taky není úplně obvyklé,“ doplňuje Vladimír Evan.

Projekt společnost vybuduje bez nároků na dotace, čistě ze soukromých peněz. Ústí nad Labem je prvním městem mimo Prahu, kde bude zimní stadion nové generace stát. Městskou kasu stavba nezatíží, právě naopak. Od investora dostane nájem za pozemek, na kterém hala vyroste. Po 25 letech město stadion buď odkoupí za zbytkovou hodnotu, nebo prodlouží smlouvu o 15 let. Návratnost investice firma odhaduje na dobu deseti let.

„V tuto chvíli nemusí město vynakládat vlastní prostředky na to, aby rozšiřovalo kapacity nejrůznějších sportovišť. My jsme moc rádi, že soukromý investor se zajímá a snaží se městům pomáhat. Investora do Ústí dostal hokejový klub, a protože byl náš zájem opravu veliký, tak jsme okamžitě zahájili jednání a podařilo se je dotáhnout do zdárného konce,“ uzavírá primátorka města Věra Nechybová.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*