Zahraniční firmy nabízely Severočechům práci

  •  

Už popáté se v Ústí nad Labem konala přeshraniční burza práce. Akci pořádá ústecký úřad práce ve spolupráci s kolegy z Pirny. Tentokrát se na ní kromě firem z Německa představily také společnosti z Nizozemska a Švýcarska, které u nás hledají zaměstnance. Někteří návštěvníci odešli s příslibem možného zaměstnání, našli se ale i tací, kteří dostali ihned práci v sousedním Německu. „Nějaké zkušenosti s prací v Německu už mám, takže znám rozdíl,“ říká Erik Zámečník z Litoměřic, který pracuje jako svářeč.

„U nás máte kolem 30 tisíc, ale nadřete se, protože jde většinou o úkolovky, při kterých furt makáte. V Německu dostanete 50 tisíc, pohodového šéfa a navíc se nesedřete jako tady v Čechách,“ dodává Zámečník, který našel uplatnění u firmy z Bavorska.

Podle ředitele úřadu práce v saské Pirně Maria Lehwalda nabízí zaměstnavatelé jen kousek od Ústecka více než tisíc pracovních míst. „Největší poptávku máme ve zdravotnictví nebo pečovatelských oborech, strojírenství, řemeslnictví a samozřejmě také pohostinství. Celkem je to zhruba 1200 neobsazených pracovních míst, na kterých bychom rádi zaměstnali kvalifikované české pracovníky.“Důležitá je ovšem znalost německého jazyka. Lidé, kteří se zajímají o zaměstnání v zahraničí, se už ale na nové možnosti připravují lépe.

Jan Bachorík/ČRo Sever

  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*